Låt inte din sport skada dina tänder

sport kan ödelägga leenden
leende

Sportsäsongen drar igång. Man ser barn i sportutrustning överallt. På mig verkar det som om idrotterna hela tiden blir mer fartfyllda, riskabla och äventyrsbetonade. Förr var det livsfarligt i trafiken och på arbetsplatserna. Idag har vi fått ned de skadorna. Istället riskerar vi liv och lem i någon livsfarlig sport. Och tänderna, givetvis. Och det är ju trist. Hur skall vi annars kunna le.?

Men, låt oss inte överdriva. Ingen skall behöva sluta med något sport. Den som spelar basket, ishockey, innebandy, fotboll, handboll bör tänka på riskerna. Använd tandskydd!  Samma gäller för er som boxas eller utövar någon de många moderna kampsporterna.  Förr hade ishockeyspelare alltid luckor i tandraden. Undantaget var målvakten som alltid var ordentligt skyddad. Idag är det bättre. Unga killar och tjejer som spelar i klubbar har ansiktsskydd, som  det som jag har på bilden. Det skyddar väl. I proffsligan NHL behöver man fortfarande inte bära tandskydd. Det sänder fel signaler.

Utslagen, sprucken eller flisad övre framtand

Det är faktiskt inte ovanligt att ishockeyklubbor far upp i ansiktet. De slår ut eller slår flisor av tänder. Samma sak gäller den populära sporten innebandy. Många underskattar innebandyklubbans hårdhet. Vanligaste sportskadan är utslagen, sprucken eller flisad övre framtand. När ett barn eller en ung människa slår ut en flisa av tand, brukar man uppsöka tandläkaren akut. Om flisan finns kvar limmas den fast. Om inte det går, eller om flisan saknas, bygger tandläkaren ofta upp tanden igen med en plastfyllning.

Composite och fasader lagar skadade tänder

Men plastfyllningar håller inte lika bra som permanenta lagningar. Plastlagningar får ofta en annan ton än resten av tänderna. Många uppfattar dem som fula och störande. Du kan ersätta en plastfyllning med högkvalitativ composite, även kallad varm composite. Det är ett slags cement som skulpteras på tanden. Man kan också ersätta plastfyllning – eller en sedan länge flisad tand – med fasader eller kronor av porslin.

Läs om min patient Jessica. Hennes tänder skulpterades om med varm composite. 

Många  barn och yngre får ett litet ”minne” från sin sport. De kanske inte stör sig på det just då. Det är värre för ungdomar och vuxna.  Om du har plastlagningar, fastlimmade flisor eller flisade, chippade tänder i en framtand – kontakta mig! Låt mig berätta om alternativen.

martha-portrait-2

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

P.S: Det finns en annan slags fara med sporterna: Sportdrycker. De är söta som läsk och ofta både sura och frätande. De uppfattas inte som ohälsosamma eftersom de har med idrott att göra. Men det är de. Se dem som doping. Kan vara prestationshöjande på kort sikt, skadliga på längre sikt. D.S.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Vill du vara med i diskussionen?
Lämna gärna ett ord!

Kommentera