25 år i Göteborg måste firas med ett tandvårdsstöd

tandvårdsstöd

TORSDAG 29 AUGUSTI 2013 Tiden går fort! Det har gått 25 år sedan jag först började arbeta som tandläkare på Berzeliigatan i Göteborg. Det har varit 25 år av leenden. Därför vill jag gärna ge tillbaka lite.

Den förste september införs förändringar i Det Statliga Tandvårdsstödet. Men det är inga direkt stora förändringar, tycker jag. Mer av finjusteringar efter en så pass lång och omfattande reform. Det Statliga Tandvårdsstödet infördes 2008 och fasades in i tre steg. Den sista fasen inleddes när 2013 började. Syftet var – och är- att göra det lättare att ha råd med större tandvårdsinsatser. En patient blir idag kompenserad med halva priset på räkningar mellan 3000 och 15 000 kronor. Räkningar över 15 000 kr får kompenseras med 85 procent i rabatt. Hm, vänta lite! Betyder det att en räkning på 14 900 kr kostar patienten 7450 kr medan en räkning på 15 100 kr går på 2265 kr? Jag vet inte, något sådant fall har jag faktiskt inte haft än. Men det kanske kommer.

Tandvårdsstöd gav jämförelse och konkurrens

Ett annat syfte med tandvårdsreformen var att ge konsumenterna bättre valmöjligheter, genom att låta dem jämföra priser mellan olika tandläkare. Därför fick vi tandläkare redovisa våra taxor på Sjukvårdsupplysningens webbsida 1177. Jag tycker – i likhet med de flesta av mina kollegor – att prisjämförelser på 1177 blir orättvisa. Det finns så många kvalitetshöjande och sänkande faktorer, att jämförelserna blir platta. Det är som att jämföra priser på bilar utan att veta ifall det är en begagnad Volkswagen eller en ny Mercedes SUV. Men jag är ingen dålig förlorare. Alla kan se mina priser på 1177.

Ta en titt på min mottagning om du vill!

Vård är ju mer än bara priser. I Team Wedenmark försöker vi ta fram leendet och se till människan. Det är det vi menar med att vårda leenden. Till er som inte varit här än, vill jag passa på att uppmana att komma upp och kika på den nya mottagningen. Den blev klar i våras, men den officiella invigningen har jag inte haft än. Men det kanske kommer, det också. Ett problem när man är tandläkare är faktiskt att ta fram fest-tilltugg som inte är skadlig för tänderna. Jag menar, hur skulle det se ut om vi serverade popcorn – med opoppade majskorn som kan spräcka tänder, kladdig engelsk konfekt – som kan dra upp gamla fyllningar, coca-cola – som fräter på tänderna och rödvin – som färgar dem röda….och fräter? Låt gå för att akut hjälp finns i närheten. Men jag tror inte det skulle verka förtroendeingivande.

Ett kvarts sekel på Berzeliigatan

Något måste man ju hitta på. I år firar jag annars 25 år som tandläkare på Berzeliigatan. Jag började jobba deltid, sedan heltid, sedan heltid med egen praktik, och idag: heltid och övertid i en ny fin praktik. Jag trivs bättre än någonsin i Göteborg och Lorensberg. Och det är fortfarande toppen att vara tandläkare och se nya leenden födas. Därför planerar jag att införa mitt eget lilla tandvårdsstöd i form av jubileumsrabatter inom kort, så håll utkik här på bloggen och Facebook. Det kan löna sig.
smile design
Må Gott!
Martha