Tandreglera med avtagbara tandskenor

invisalign
leendeSkickar en snabb hälsning från England där jag är på kurs. Flighten över tog bara någon timme, men jag satt bredvid en person som passade på att ställa många, många frågor om tandvård. Hon hade ingen aning om att man kan tandreglera med osynliga, avtagbara tandskenor.

Många tror fortfarande att tandreglering är lika med tandställning i rostfritt stål. Men tandreglering är mycket mer än så. Ortodonti handlar om tändernas läge och vad som fått dem att hamna där. Har man väl klurat ut det, är det en smal sak att flytta dem till en bättre position. Åtminstone i teorin.

Pris, tid och kvalité

Som tandläkare kan jag ge dig flera olika alternativ. Den första frågan ofta: traditionell tandställning eller osynlig tandreglerare med tandskenor? Som med det mesta livet, är det valet ofta en fråga om pris, tid och kvalitet. Räkna med att de sistnämnda är något dyrare än traditionella tandställningar. Men när det gäller flexibilitet är produkter som Invisalign överlägsna. Du tar lätt ut dem själv när du exempelvis borstar tänderna.

Invisalign står får osynlig

Genomskinliga tandreglerare – som Invisalign – reglerar dina tänder utan synliga justerbara metalltrådar. Istället gjuts en serie tandskenor som ersätts när de justerat klart. Du använder dem i under allt ifrån sex månader till över ett år. Det beror på.

Plast i munnen

En del får lite ont i tänderna, en del får lätt huvudvärk. Vissa klagar över ”att ha plast i munnen”, andra över att man läspar.  Men efter ett tag glömmer man av att man har dem. Och ingen annan noterar dem heller, för den sakens skull. När behandlingen är klar, är förändring slående. Genomskinliga tandreglerare får mycket höga omdömen vid utvärderingar.

Invisalign kan inte reglera svåra bettfel. Men, det fungerar bra för dig som behöver utföra mild eller måttlig reglering.

Tandläkare Martha Wedenmark vid dörren till tandläkarmottagning

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

P.S. Är tillbaka på mottagningen nästa vecka, med mycket att berätta.  Kolla gärna in Tandläkare Wedenmarks Facebook-sida under tiden.  Du är väl medlem? Om inte, klicka här!” D.S.