Bättre tänder ger bättre självkänsla

self-portrait-1432751
leendePå sommaren är det många som stannar upp och tänker på saker som betyder något i livet. En tandreglering är ett stort steg. Den tar lång tid att utföra och är oftast inte den billigaste behandlingen. Men när väl effekten blir tydligt innebär det en klart höjd livskvalitet

Sådant som vi tandläkare får uppleva

När du genomgår kosmetiskt tandvård justerar du en detalj på din kropp som är defekt. Kosmetiska ingrepp i allmänhet handlar ofta om att se yngre eller mer vältränad ut än vad man i själva verket är. Kosmetisk tandvård ger förvisso dig ett mer hälsosamt utseende som gör att du ofta uppfattas yngre. Men det är en bonuseffekt. När det gäller kosmetisk tandvård handlar det om att kunna le sitt bästa leende, för att kommunicera och vara sitt bästa jag. Tandreglering är det ingrepp som tar längst tid att utföra och som kräver mest förklaring. Att göra tänderna vita kan alla förstå. Att ersätta en saknad tand kan alla förstå. Att sätta på fina fasader på gulgrå tandytor kan alla förstå. Men varför tandreglering?

Varför tandreglering?

Tandreglering korrigerar tänder i tid. Med åren växer dina tänder lite som de vill.  Den en gång så raka tandraden ser vinglig och sned ut. Tänder kan trängas undan och utsätts då för större slitage. Sådana tänder får ofta fler hål. Dessutom rubbas tändernas rörelsemönster. Bettfunktionen störs, vilket kan ge smärta i tuggmuskler, käkled och ansikte. Till och med huvudvärk kan härledas till dåligt ställda tänder.

Varför blir självkänslan bättre?

Jessica idagEtt leende är något väldigt centralt för mänsklig kommunikation och socialt liv. Det är vanligt att patienter, som ogillar sina med leenden, försöker att dölja sina munnar. Jag har haft flera patienter som berättat att de försökt dölja sina leenden på fotografier och inte velat tala inför grupp – tack vare sina fula tänder. Min patient Jessica behövde inte tandreglering. Men hon vittnar om hur det kändes att få bättre tänder.

Hur lång tid tar det att tandreglera?

FRONT-BILD-MIMMIN-1400Det beror lite på. En av mina patienter, Mimmi  gjorde det över sommaren. Det beror på vilken slags utrustning för tandreglering du använder.  Idag finns en helt ny generation moderna “mindre synliga” tandställningar.  Inman Aligner är en smart estetisk lösning som är relativt billig och som i princip sköter sig själv. Inman Aligner rätar oftast de fyra övre framtänderna som är tänderna som syns tydligast på en människa. Ibland används en s.k. Clearaligner efter Inman Aligner.  Clearaligner gör slutlig korrigering efter ortodontisk behandling eller efter Inman Aligner. Den kanske mest osynliga av den nya generations tandställningar kallas Incognito. Det finns även den populära Invisalign, som skapar tandskenor av avgjutning av patientens tänder, samt den relativt nya Six Month Smiles.

Vilken av dem passar dig bäst?  Läs mer om tandställningar och tandreglering här på Tandläkare Wedenmarks sida!

martha-portrait-2

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

P.S. Jag är fortfarande på semester, men jag svarar på mail. Skicka gärna från formuläret. Det fina fotot togs av fotografen Rubenshito. Se hans alster på freeimages.com D.S.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar