Bettfunktionen – funktionen som vi alla använder hela tiden

ortodonti
leende Bettfunktionen, det är det arbete som tänder, tuggmuskler och käkled utför tillsammans. Det är en kroppslig funktion som är mycket viktig, eftersom vi alla är beroende av den dagligen – så gott som hela tiden. När bettfunktionen inte är i harmoni, märks det omedelbart.

Vi tandläkare kallar det för malocklusion. Det märks när tänderna klickar vid tuggning, när munnen blir trött vid av minsta tuggmotstånd och genom att mun och tänder känns ömma. Malocklusion beror på att den naturliga balansen i bettet störts. Då försöker kroppen själv att justera den. Malocklusion kan grundläggas tidigt, redan i ”suga på tummen”-åldern. Men ofta kommer förändringarna med åldern, på grund av dåligt utförda tandlagningar, skador på tänder eller gradvis förslitning av tänderna.

 Tänder slits ned och påverkar bettet

lågt-abraderat-slitet-bett-före-600

Ett lågt s.k. abraderat bett. – mycket nedslitet.

lågt-abraderat-slitet-bett-efter-600

Samma bett efter behandling. Lägg märke till den vertikala skillnaden i bettet.

Ibland är det ”vanliga” skador på tänderna som framkallar skadorna. När tänderna slits ned och blir kortare än de borde vara, påverkar det i sin tur bettet. En vanlig orsak är ofrivillig tandpressning i sömnen. Ibland märks inte bettfelet som smärta i bettet. Muskulaturen och nerverna kring käke och mun står i direkt förbindelse med ansikte, nacke och huvud. Det är därför man kan få huvudvärk, stelhet eller till och med smärta i nacken när roten till det onda finns i käken.

Flera sätt att behandla bettfunktionen

Vi kan justera och behandla störningar i bettfunktionen på många olika sätt. Bettet kan justeras genom att emaljen – tändernas tuggytor – höjs med kronor eller composite. Då blir bettets kontaktytor som de skall vara. Tro’t om ni vill, men tänderna har egna små sensorer som känner var de andra tänderna och maten befinner sig. Utan dem skulle vi bita oss i tungan titt som tätt. I vissa fall kan bettet justeras med tandställning. I andra fall måste själva muskulaturen i käken justeras. Det är ungefär som stretching för käken. Ibland räcker det med att ha en bettskena i sömnen.

Ja, som ni märker är bettfunktionen en verkligt komplicerad kroppsfunktion. Därför är det extra viktigt att jag som tandläkare först utreder vad störningen beror på och var i bettet den sitter. Och då måste jag göra en undersökning. Jag kan tyvärr inte ge kostnadsförslag baserat på fotografier eller hörsägen. Jag behöver undersöka dig personligen. Kontakta mig! 

Tandläkare Martha Wedenmark vid dörren till tandläkarmottagning

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

P.S. Vill du le oftare? Tandläkarhumor är ett givet inslag på Tandläkare Wedenmarks Facebook-sida. Du är väl medlem? Om inte, klicka här!” D.S.