Bettskena – snygg tingest med flera användningsområden

bettskena
leendeJag frapperas ofta över hur viktig munnen och tänderna är för oss människor. Ta en sådan sak som en bettskena. När man talar om en så pass speciell sak som en bettskena kan det faktiskt betyda minst fyra olika saker.

I sportens värld används bettskenor – som kallas tandskydd eller lite coolare mouth guards – för att skydda tänderna mot slag och stötar utifrån. De första idrottare som använde tandskydd var inte oväntat boxarna. De började redan på 1800-talet. Att tandskydd var bra för boxarna insåg man snart. 1921 lyckades en boxningstränare i England få tandskydd klassat som otillåtet hjälpmedel när hans adept förlorade mot en motståndare med munskydd. Idag är tandskydd standard inom boxning och används även inom sporter som akrobatik, basket, cykling, ridsport, fotboll, gymnastik, handboll, ishockey, flera kampsporter, badminton, rugby och fotboll.

Bettskena mot andningsuppehåll

En annan typ av bettskena används för att förhindra snarkning och sömnapné. Sådana bettskenor appliceras både på över- och underkäke, och ser till att munnen alltid är öppen när patienten sover. Vi tandläkare har sällan med dem att göra, men våra kollegor tandteknikerna får ibland tillverka dem. En sådan bettskena kan faktiskt rädda liv.

Flera olika bettskenor i tandvården

Som tandläkare använder vi bettskenor för att laga och korrigera tänder. En bettskena kan justera tänderna en aning när vi reglerar tänder med tandställning. En annan typ av bettskena används vid tandblekning: blekskenan. En blekskena fylls med tandblekningspasta och bärs av patienten. Då blir tänderna vita och fina.

Gnisslare och eklövstungor

Den vanligaste typen av bettskena använder vi på ”gnisslare”. Om du vaknar upp på morgonen med ömma tänder och öm käke kan det bero på att du är en ”gnisslare”. Gnissling – kallas även tandpressning eller bruxism – är svår att påverka själv. Det är ofrivilliga käkrörelser som oftast äger rum på natten. Käkarna mal av sig själva, ofta med stor kraft. Då kan tandytor malas ned. I värsta fall skadas tändernas rötter då gnissling eller pressning med tänderna kan ge inflammationer i rotspetsen.
Tydligen är käken och munnens muskler extra känsliga för stress. På en del patienter får tungan formen av ett eklöv efter stress-spänningar i munnen.

Inte bara viktiga, även fina

En bettskena kan vara en del av lösningen. En bettskena kan påverka underkäkens rörelsemönster så att din tuggning förbättras. Samtidigt får dina spända käkmuskler slappna av. En bettskena kan också skydda tänderna. Som så mycket annat i modern tandvård ser bettskenor numera ganska snygga ut. Du kan få dem i olika färger, till och med genomskinliga. Så om du känner att du behöver gå en rond mot din tandgnissling och bruxism, kontakta mig så tar vi fram en sportig smidig, bettskena i valfri färg åt dig!

Tandläkare Martha Wedenmark vid dörren till tandläkarmottagning

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

P.S. Om du inte gjort det redan, gå med Göteborgs mest leende Facebook-grupp, nämligen Tandläkare Wedenmark Gilla oss och få nyheter och specialerbjudanden om fina, vita tänder och annat trevligt. D.S.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar