Jag tar bilder på tänder – det ger bättre estetisk tandvård

leendeJag har varit på kurs igen. Den här gången lärde vi oss att ta bättre bilder som tandläkare. Som ni kan se  på videon var jag inte ensam. Att ta bilder är en integrerad del av arbetet när man är estetiskt inriktad tandläkare. 

En gång var jag på besök till den stora katedralen Duomo i Milano. Man kunde gå upp på taket på katedralen och se ut över Milano. Fantastiskt! Där uppe kom man nära de många vita statyer på helgon som kantade taket. Det intressanta var att statyerna var detaljerade in i minsta anletsdrag. Deras utseende höll för en inspektion från en halvmeter.  Man hade kunnat ha dem i vardagsrummet.  Så noggrant hade det inte behövt vara, om man utgått från att de oftast ses från på marken. ( Att allmänheten skulle gå upp på  taket på katedralen ingick säkert inte i planerna när man byggde den.) Man hade kunnat göra enklare statyer med enkla anletsdrag i billigare material. Kanske i material som fått bytas ut efter en tio – tjugo år. Det hade sett minst lika bra ut, såvida man inte tog en närmare titt.

Milan_Cathedral_from_Piazza_del_Duomo

Kameran för oss närmare

Ja, ungefär så fungerar de estetiska tandvårdsbehandlingarna. Man måste göra jobbet lite bättre än vad som hastigt syns på ytan. Det skall hålla och se snyggt ut även på nära håll. Det är bland annat därför en estetiskt inriktad tandläkare tar bilder av sina patienter. Det är naturligt. En bild ljuger aldrig. Man måste kunna visa och observera hur munnen och tänderna förändras. Bilden är beviset på att vi lyckas med vår uppgift. Och det är små marginaler.

Ett vackrare och mer naturligt perspektiv

Att fotografera hjälper mig att se detaljer på ett annat sätt. Många som lär sig att fotografera säger att de ser verkligheten med nya ögon. Det vi eftersträvar är att återskapa en persons naturliga, orörda emaljlyster när den var som bäst, när person var  barn eller ungdom. Det är då reflexen och genomlysningen av en tand är som vackrast. Det är naturens eget sätt att skapa skönhet.

Tänderna talar till oss

Många i omgivningen reagerar negativt eller positivt på ett utseende utan att veta varför. Svaret finns ofta i tänderna. Det måste inte vara extrema fall. Tänderna talar till oss. Flera bilder här på min hemsida kan se lite obehagliga ut. Närbilder på svårt skadade tänder och förstorade uppfläkta munnar. Ni som tycker att det är svårt att “komma åt” med när ni borstar tänderna, tänk då hur det kan vara för oss tandläkare att “komma åt” i en mun. Där kommer kameran in som ett arbetsredskap. Man måste kunna se tydligt och uppförstorat hur det ser ut även bakom och in emellan.

Låt bilderna tala sitt eget språk

Det finns många fina bilder på min patient Mimmi, som rätade sina tänder över sommaren. Det finns även många bilder på  min patient Jessica som valde att “reparera” sina tänder med composite.

Tandläkare Martha Wedenmark vid dörren till tandläkarmottagning

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

P.S. Patienter sökes till ett utbildningsprojekt. Om du funderar på implantat eller behandling med skalfasader, hör av dig till mig. Jag kan erbjuda ett förmånligt pris! Du finner alltid erbjudanden och bra information på Tandläkare Wedenmarks Facebook-grupp. Foto Duomo: Jiuguang Wang CC BY-SA 3.0 eller GFDL via Wikimedia Commons. D.S.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar