Nya tider, nya compositer

Wedenmark-composite

leendeHäromdagen gick jag till Kungsportsavenyn eller ”Avenyn” som vi säger här i Göteborg. Jag skulle till bokaffären Wettergrens. Trodde jag. Men jag upptäckte snart att den bokaffären – som legat där i minst 30 år – hade stängt och lagt ner. Och det kändes ju lite tråkigt.

Detta är inte ovanligt nuförtiden. Affärer läggs ned  titt som tätt och konkurreras ut av billiga butiker på nätet. Det blir färre och färre ”riktiga” affärer kvar i stan, men desto fler restauranger, caféer och frisörsalonger. Inget fel i det, det är trevligt med ett uteliv. Men våra köpvanor förändras tydligen när allt skall beställas på eller ifrån nätet. Det sägs att vissa ”fiffiga” personer går in i exempelvis en sportaffär och provar ut ett par tennisskor för att sedan gå hem och beställa dem på nätet.

Inga prisuppgifter utan behandling

Vi tandläkare känner av detta också, fast på ett litet annorlunda sätt. Många patienter vill beskriva sina behov och skador över  telefon eller med bilder som skickas över. Och sedan vill man ha ett exakt pris. Men det är svårt – om inte omöjligt – att göra någon slags kostnadskalkyl utifrån bilder eller muntlig redogörelse. När det gäller våra egna kroppar har vi människor en tendens att beskriva dem väldigt personligt. När någon säger att de ”ser ut som ett troll i mun” eller har “de mest gula tänderna av alla på jobbet” så kan det betyda precis vad som helst. Kanske är det verkligt, enkla och billiga behandlingar som krävs. Kanske är det verkligt omfattande arbeten. Som tandläkare kommer jag alltid att göra min undersökning av dig på plats, på min praktik på Berzéeligatan i Göteborg. En seriös tandläkare kan inte ersättas av en webbshop.

Renoveringar igen

Vasaplatsen i GöteborgPrecis som förra sommaren renoveras spårvagnsnätet i Göteborg, med stora trafikstörningar som följd. Sommaren tycks vara bäst för den här typen av av renoveringar. Nu när det är sommar är det många som tänker på ”renoveringar” av tänder. Det är ofta ett stort beslut. Tyvärr är det många som drar på ett sådant beslut, eftersom det kan upplevas plågsamt att gå till tandläkaren. Till er som inte varit hos tandläkaren på ett tag, vill jag bara säga att behandlingsmetoderna har blivit bättre genom åren. Det ’är snyggt, snabbt och effektivt och gör sällan ont som det gjorde förr. En idag ganska vanlig behandlingsmetod är compositer. Detta material utgör en fantastisk möjlighet, som ni kan se på den här videon.

Compositer är ett byggmaterial som liknar tändernas eget material. De läggs på i lager på en tand. Compositer kan förlänga framtänder som är nedslitna, göra missfärgade tänder vita och laga flisor som har slagits av. Läs mer om compositer och den behandling som min patient Jessica  fick.  Det tar inte särskilt lång tid att behandla och det krävs ingen bedövning. Kort sagt, om du inte gått till tandläkaren sedan tiden före compositer, då är det nog dags att ta ett besök, så att du får upptäcka denna fantastiska möjlighet.

Tandläkare Martha Wedenmark vid dörren till tandläkarmottagning

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

P.S. Vårt erbjudande om polering och tandstensbehandling kvarstår. Du blir av med tandstenen och får lite finare tänder. Du finner det på vår Facebook-sida D.S.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar