Dags för vårstädning för munnen

vårstädning för munnen
leendeFärgerna är naturens leende! Men man behöver rensa bort det gamla för att ge leendet en chans.  Om våren bränner vi bort dött gräs och ger plats åt grönt nytt gräs och blommor i alla färger. Människans leende är vitt och vi behöver vår egen vårstädning för munnen. 

Vet inte om ni känt av vårtröttheten? Jag känner tyvärr av den. Man går ju faktiskt upp en hel timme tidigare och det har i varje fall inte jag vant mig vid. Men hur trött jag än är, piggar det alltid upp med ett vårleende. Utanför min gata är man full färd med att sopa bort grus och plocka bort skräp. Det blir så mycket finare.  Överallt rensar man upp och gör fint. Man vårstädar både här och där.  Är du redo för din vårstädning för munnen?

Här är fem tips för att vårstäda fram ett härligt leende!

1. Ät bättre för friskare tänder

Forskning visar att vissa livsmedel rengör tänderna naturligt när du äter dem. Den amerikanska organisationen för kosmetisk tandvård AACD har tagit fram en hel kokbok med mat för vackrare tänder. 

  • Jordgubbar och ananas innehåller mycket fibrer och C-vitamin. Citronsyran i ananas har naturliga bakteriebekämpande egenskaper.
  • Grönsaker som grönkål och broccoli innehåller mineraler som stärker tandsubstansen och kan förebygga emaljerosion.
  • Lök och wasabi – den gröna pastan i sushi – innehåller ämnen som bekämpar bakterier i munhålan.
  • Quinoa innehåller kalcium, magnesium och fosfor som stärker tänderna.

2. Få en kickstart – satsa på en tandblekning!

Visa upp ditt leende som bäst. Flera studier visar att effektiviteten av blekningen är bättre och risken för skador mindre när du bleker hos tandläkare. Vi har flera alternativ, så kontakta oss!

3. Byt till eltandborste

Om du inte redan gjort det, så go electric: Eltandborstar arbetar effektivare. Vattnet tvingas in mellan tänderna och kommer åt där borsten inte når. Regelbunden borstning med eltandborste och fluortandkräm reducerar alla de vanligaste åkommorna; hål i tänder, tandlossning, inflammation i tandköttet och gingivit.

4. Förbättra timingen i din tandhygien

Visst ni att man inte bör borsta tänderna efter varje måltid, som vissa tycks föreslå. Om du ätit eller druckit mat eller dryck med hög surhetsgrad är det bättre att skölja munnen med lite vatten, och sedan borsta tänderna efter någon timme. Här pratar vi om vin, kaffe, läsk, och citrusfrukter.

Ett annat tips är att dra tandtråd genom munnen före du går och lägger dig. Tandtråd förhindrar plack och tandsten. När du sover produceras mindre saliv i munnen. Det betyder att bakterier i munnen kan göra mer skada. Därför är det viktigt att borsta tänderna och dra tandtråd varje natt för att bli av bakterier och gå till sängs med din mun så ren som möjligt.

5. Välj rätt tandkräm

Satsa på en tandkräm med fluor. Var lite skeptisk till tandkrämer som utlovar att bleka eller vita tänderna. Sådan tandkräm tar kanske bort lätt missfärgning på ytan av tänderna. Riktig tandblekning måste verka på djupet för att bort mineraler och ämnen som lagrats in i tanden.
Tandläkare Martha Wedenmark vid dörren till tandläkarmottagning

Må gott

Martha

P.S. Snart släpper ett av de stora tandvårdsföretagen en elektrisk tandborste som är kopplad till en Smart Phone. Men redan idag finns liknande produkter på marknaden. En sådan tandborste är kopplad till en app som visar att du borstar och hur du borstar. Den kan tydligen analysera om du borstar dåligt. Och du som förälder kan se efter ifall dina barn borstar sina tänder. Fiffigt, men lite skrämmande. D.S.