Det är alla leenden som gör mitt yrke roligt


TORSDAG 11 OKTOBER 2012

Leenden! Det är det det hela går ut på! Om jag skall sammanfatta allt jag gör som tandläkare så blir det: Skapa leenden. Nyligen var det utbildningshelg här i Göteborg för oss tandläkare med estetiskt inriktning. Det var mycket tekniskt! För oss som arbetar med estetisk-kosmetisk tandvård, är det lätt att se ett varmt leende enbart ur en yrkesaspekt.

Sitter tänderna snyggt? Överensstämmer framtänderna med Det Gyllene Snittet? Är tändernas färg i harmoni med ansiktets toner? Att se ett varmt, spontant leende påminner mig åter om leendets vidare dimension; att en medmänniska oftare går oss förbi när han eller hon snålar med att le. Leenden kommer inifrån. Men när våra tänder inte är i skick håller vi inne med leendet. Det hela utvecklas till en mental spärr. Det finns gott om personer som aldrig vågar le log därför att deras tänder inte är i skick.

Mer teknik – mer leende

En sådan historisk person var USA’s president Abraham Lincoln. Hans buttra  ansikte är tämligen välkänt. Idag pryder det amerikanska femdollarsedlar. Lincoln lär inte finnas inte avbildad med tänderna synliga. Det beror bland annat på att hans tänder var skruttiga och att han bar tandproteser av trä. Lincoln hade inget val. Dåtidens tandvård hade inte mer att erbjuda. Dagens tandvård ger dig unika möjligheter att göra en insats för din tandhälsa. Trots att tandvårdens teknik av idag liknar mest rocket science, går allt ut på att återställa något vi föddes med. Något som tillhör vår naturrätt. Vare sig tänderna är osnygga eller ifall det svider och gör ont i dem, är syftet med mitt yrke det samma. Att återställa leendet och med den viljan att le.

Detta var lite av Leendets Filosofi som Team Wedenmark arbetar efter. Den finns sammanfattad på en tavla som hänger i min mottagning. Leendets Filosofi finns också här som ett bildspel på min websida. ta gärna en titt. Tycker du att modellerna på bilderna inte riktigt ser ut som modeller för tandvårdreklam brukar göra? Det är medvetet. Våra modeller finns med för sina leendens skull!

På återseende!

Martha Wedenmark, Tandläkare, Göteborg