Nedslitna tänder

Nedslitna framtänder tar udden av ditt leende. Det behöver inte göra ont, även om det ofta gör det. När framtänderna slits ned blir de så småningom  sämre på att tugga och att bita av saker. Vanligen åtgärdar vi nedslitna tänder med composite eller fasader av porslin.

Composite är skulpterbar plast. Det är flytande och formbart till en början, men stelnar snart till en hård tandliknande substans. Det finns också skalfasader av composite. Composite-arbeten utförs av tandläkare själv.  Porslin är just porslin. Det är samma slags färg som vi använder till muggar, tallrikar och handfat. Ytan blir blank, hård och tålig. När det gäller tänder, penslas porslinpulver på en avgjutning av tanden. Sedan bränns den i ugn och fästs fast på tanden. Fasader eller kronor av porslin görs i allmänhet inte av tandläkare själv. Det mödosamma arbetet att pensla fram porslinet utförs av en tandtekniker.

Porslin ger överlägset utseende

Porslinet ger ett utseende som är mycket nära tandens ursprungliga utseende. De flesta tandläkare anser att porslin är både snyggare och mer hållbar som lösning. Men den kostar desto mer. Räkna med över dubbla priset mot composite.

Composite: Billigare & snabbare

Composite är ett billigare alternativ. Det ger en rad möjligheter för mindre korrigeringar som kan utföras snabbt.  Men composite-behandlingar går lättare sönder och missfärgas oftare.  Composite går att laga många gånger om. Composite har inte samma tandlika lyster som porslin. Lite skämtsamt heter det att tandläkaren lagar med composite på de han eller hon vill gifta sig med. De kommer nämligen garanterat på återbesök inom kort. En person med porslinfasad ser man inte på 10 – 15 år.

Läs mer om nedslitna tänder

Porslin eller composite ?

 Det finns två slags material som vi tandläkare ofta…

Att reparera nedslitna tänder med minimalt ingrepp

/
Känner du dig sliten? En renovering av framtänderna kan göra…

Även små förbättringar ger bättre självförtroende

/
Den tekniska utvecklingen inom estetisk tandvård har gått…

Bettfunktionen - funktionen som vi alla använder hela tiden

Bettfunktionen, det är det arbete som tänder, tuggmuskler…

Kontakta oss! Fråga vad du vill om nedslitna tänder!

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ämne

Ditt meddelande

Besvara anti-spamfrågan!