Estetisk tandvård eller kosmetisk tandvård det är frågan…

estetisk eller kosmetisk tandvård
leendeVad är kosmetisk tandvård och vad är estetisk tandvård? Och vad är i så fall vanlig tandvård? Idag reder vi ut begreppen.

Estetisk eller kosmetisk tandvård?

Kosmetisk tandvård beskriver  tandvård som förbättrar utseendet – men inte nödvändigtvis funktionen – av en persons tänder, tandkött och / eller bett. Kosmetisk tandvård förändrar tändernas färg, position, form, storlek i syfte att skapa ett leende. Kosmetisk tandvård är inte erkänd som en specialitet inom tandvården. Man kan alltså inte kalla sig ”kosmetisk tandläkare” utan att bli betraktad som oseriös. Det talas om ibland även om estetisk tandvård. Finns det en skillnad? Ja, det finns en skillnad även om den är hårfin. Estetisk tandvård bygger på principen att återställa utseendet och att harmonisera tandvården med det naturliga ursprungliga utseendet.

  • När en patient sluter mellanrummet mellan sina framtänder – diastema – därför att patienten inte gillar sitt utseende, så är det ett kosmetiskt ingrepp.
  • När en patient får en krona på en nedsliten eller trasig tand är det vanlig tandvård. Men när tandläkaren gör den så pass harmoniserad med resten av munnen och tänderna så att det inte syns att det är en krona – då är det estetisk tandvård.  De blygrå lagningar av amalgam som var vanliga förr, fungerade utmärkt. Men ur estetisk synvinkel, förstörde man tändernas naturliga utseende.
  • När patienten bleker sina smutsgula – men i övrigt perfekta – tänder så att de blir skinande vita – är det kosmetiskt eller estetisk tandvård? Man skulle kunna säga: kosmetisk tandvård ifall de aldrig varit så vita tidigare, estetisk tandvård i fall de varit vita men hastigt förändrats.

Inga estetiska tandläkare

Inte heller estetisk tandvård är erkänd som en specialitet inom tandvården. Man kan inte gå ut med att man är en ”estetisk tandläkare” utan att bli betraktad som oseriös. Men i många fall är gränsen mellan estetisk, kosmetisk och “vanlig” tandvård flytande. Idag medger de flesta tandläkare att all tandvård är estetisk tandvård. Själv tycker jag inte det spelar någon roll om du vill ha estetisk eller kosmetisk tandvård. Här på denna sida pratar jag om bägge begreppen om vartannat. Det jag verkligen vill göra är att ta fram leenden. Sedan får ni kalla det vad ni vill.

Vad vi har våra tänder till

Och när man tänker på det – ur filosofisk synvinkel – vad är egentligen tändernas funktion? Att tugga och äta med givetvis. Vi kan inte leva utan att äta, sant. Men vi lever inte för att äta. Vi lever – eller borde leva – för att bli lyckliga. Och personlig lycka uttrycks bäst med ett leende mot omvärlden. Om du har frågor kring detta är du välkommen att höra av dig. Kontakta oss!

Tandläkare Martha Wedenmark vid dörren till tandläkarmottagning

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

P.S. Just nu letar jag efter patienter till ett utbildningsprojekt. Om du funderar på implantat eller behandling med skalfasader, hör av dig till mig. Jag kan erbjuda ett förmånligt pris! Du finner alltid erbjudanden och bra information på Tandläkare Wedenmarks Facebook-grupp! D.S.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar