leende

Vidareutbildning är livsviktigt när man är privat tandläkare. Man måste kunna erbjuda det allra bästa för sina patienter. Och när man driver sin egen praktik måste man välja de snabbaste och mest lönsamma metoderna. En särskilt trevlig organisation för utbildning är SACD – Swedish Academy of Cosmetic Dentistry. Nästa helg har de en stor kurs här i Göteborg, med en av världens mest respekterade tandläkare Dr Didier Dietschi, från Schweiz. 

En mästare på kompositer och adhesiver

Tandläkaren Didier Dietschis specialitet är adhesiver och komposit. Så vad är det? Sedan 2009 är amalgam förbjudet att använda till tandlagningar. Numera använder vi plastmaterial. Komposit är ett plastmaterial som kan användas i flera olika slags behandlingar. Adhesiver är fästmaterialet – klistret!. Men kompositer är ett komplicerat ämne. Det finns 100-tals för att inte säga 1000-tals olika kompositer med olika egenskaper. Om man slarvar, kan kompositerna lossna eller gå sönder. Tyvärr har kompositer rykte om sig att hålla dåligt, vilket inte är sant.

Hur man utnyttjar materialet

Dr Dietschi har forskat om och utvecklat kompositer. Han beskrivs som en ”trollkarl” eller ”uppfinnare”.  Som föreläsare, lär han ut hur man utnyttjar dessa kompositerna bäst. Han föreläser över hela världen, forskar vid två universitet och driver samtidigt en egen tandvårdsklinik i  Han har skrivit hundratalet akademiska artiklar. De flesta av de artiklarna baseras på hans egen forskning. Han är också en av de mest citerade forskarna inom sitt område.

Lättarbetade och billigare

För att göra en lång historia kort, kan kompositer vara mer lättarbetade för tandläkaren och billigare för patienten, jämfört med andra lösningar. Om man kan sina saker, det vill säga. Det är ett svårt område som kräver stor kunskap om material. Det är där utbildningen kommer in. Den som kan sina material kan verkligen göra skillnad för sina patienter. Och det är det är det som driver mig.

martha-portrait-2

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare