Ett besök hos Dr Dietschi

leende Vi lever i en snabb tid. Många saker vi som gjorde för bara tio år sedan, görs idag på halva tiden. De äldre minns då vi hade en enda TV-kanal. Och på den var sändningarna i svartvit. En dag i veckan var utbudet avstängt, så att folk skulle kunna umgås. 

Det var heller inte länge sedan telefoni till utlandet kunde ta timmar. Före plastkorten, var det en svår uppgift att nå sina pengar utomlands. Före internet fick man beställa böcker och skivor i affärer eller på biblioteket. Det kunde ta flera veckor innan de kom fram. Och att lyssna på musik var ett dyrt nöje, om man hittade sina skivor det vill säga. Skivor var ofta slutsålda. En enda LP-skiva kostade mer än en månad på Spotify, i den tidens pengavärde.

Snabbare tandvård

Även i vårt yrke – tandläkare och tandtekniker – går det mesta mycket fortare idag. När vi tar ett digitalt avtryck på dina tänder och sänder dem till tandteknikern via internet, sparar vi dagar, ibland veckor. Men en sak som inte går att snabba upp är tandreglering och andra kvalificerade tandvårdstjänster.

Tandreglering tar tid

Jag vet att det är många som förväntar sig det. Men munnen och tänderna har sin egen tidtabell. Tänderna måste omskolas för att flyttas till ny position. Och det tar tid. Räkna med sex månader till ett år om du använder Invisalign. Inte ens tandblekning bör ske ”på sekunden”. En blekning bör föregås av riktig tandläkarundersökning.

Genvägar är senvägar

Någonstans finns finns det visdom i detta. Det finns alltid en genväg i vårt snabba samhälle. Man kanske går med i Tinder och finner en dejt snabbare – men finner man äkta kärlek snabbare? Man kan tok-plugga före en tentamen och skriva bra på examinationer, men ger man sig själv äkta kunskap? Man kan snabblåna pengar på SMS-lån, men ger det verklig finansiell trygghet? Listan på dåliga genvägar kan göras lång.

Verklig tandhälsa kan vi inte ge dig

Vissa saker måste få ta sin tid. Vi tandläkare laga dina tänder på nolltid. Men vi kan inte ge dig inte bättre tandhälsa. Den måste du ge dig själv varje dag. När du tandreglerar med Invisalign vinner du tid längre fram. Tänderna blir så småningom rakare. Detta ger ett trevligare utseende. Men det tar också bort friktioner mellan tänderna. Dessa friktioner kan eller kunde leda till andra typer av skador på dina tänder.

martha-portrait-2

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare