Fem frågor om tandreglering

fem-frågor-om-tandreglering

leendeVi får allt fler förfrågningar om tandställning och tandreglering. Det är många som har frågor. Vi välkomnar att våra patienter ställer frågor till oss. Här är fem frågor som jag nyligen fått. Frågeställarna har redan fått sina svar. Men jag är säker på att dessa fem frågor och svaren på dem kan vara till nytta för fler.  

“Jag har hört att om man börjar med Invisalign måste ha Invisalign under resten av livet. Är det sant?” 

– Nja. Om du vill vara säker på att behålla resultatet, bör du fortsätta Invisalign-behandlingen även efter resultatet är uppnått. Tänderna kan nämligen börja röra på sig igen. Se det som en försäkring. Ha på tandregleringsskenan dagtid tre – sex månader efter att resultatet är uppnått. I Sverige brukar vi försäkra oss om att resultatet varar genom att fixera tänderna med en tråd som limmas fast på baksidan av tänderna. Man kan också bära en s.k. Essix-skena efter ett visst schema.

“Kan jag få tandställning bara på överbettet?”

– Detta är oftast möjligt, men vi tandläkare rekommenderar det inte. Munnens tuggmuskulatur reglerar både överbett och underbett. När du förändrar överbettet, förändras även underbettet. Om du vill ha tandreglering i endast en käke, måste vi först göra en grundlig undersökning som visar om bettet blir korrekt efter tandregleringen.

“Kan jag reglera tänder med tandställning eller tandregleringsskena när jag har tänder som är implantat eller som man gjort omfattande rotfyllning på?”

– Ja, det kan du med största säkerhet. Att du har implantat borde inte komplicera processen. Implantat flyttas inte. Men åt andra sidan får man utgå ifrån att de placeras rakt och perfekt när de opereras in på patienten. Det finns ofta inte behov att flytta dem. Även om du gjort en omfattande rotfyllning, där det mesta av tanden ersatts med lagningsmaterial, så spelar det ingen roll. Du kan tandreglera ändå.

“När kan man ha tandregleringsskena och när måste man ha tandställning?”

– Det är omöjligt att säga utan att undersöka patienten. Man kan säga att ju större förändring som krävs, ju mer troligt är det att du behöver en vanlig tandställning med ståltråd. Den äldre typen av tandställningar är bättre på att flytta tänder i sidled. Men som sagt, man måste göra undersökning för att veta säkert.

“Jag har hört att man inte kan dricka eller äta med genomskinlig  tandregleringsskena. Kan man det?”

– Helst inte. Om du bara dricker vatten spelar det ingen roll om skenan sitter inne. Annars tar man av dem när man äter. Innan man sätter tillbaka dem, borstar man tänderna och rengör tandregleringsskenan. Annars kan skenan ta färg av mat. Matrester kan fastna i tandregleringsskenan och framkalla karies.

Ja, vi tar en fråga till. En liten bonusfråga. Den är tämligen lätt att besvara…

“Kan man lägga tandblekningsmedel eller blekande tandkräm i en ortodontisk tandregleringsskena?  Tandregleringsskenan liknar ju en blekningstandskena och då får man blekning samtidigt som man reglerar tänderna!”

– Det är inget som vi rekommenderar.

Jag hoppas dessa frågor har varit till hjälp. Om du har fler frågor är du givetvis välkommen att höra av dig. Kontakta oss!

 

Tandläkare Martha Wedenmark vid dörren till tandläkarmottagning

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

P.S. Du är väl medlem i vår Facebook-grupp? Om inte, klicka här! D.S.