Frågorna om tandställning och tandreglering du alltid velat ställa!

tandställning
leendeJag får ofta frågor om tandreglering. Kan man verkligen göra så? Flytta tänderna bara så där! Svaret är ”Ja”. Tänderna är faktiskt fogliga och lättmanövrerbara. Som med alla medicinska behandlingar finns det komplikationer och oönskade bieffekter. Men, tyvärr ser vi ibland prov i media och i reklamen för estetisk tandvård på att man skönmålar beskrivningen av behandlingarna.  Det är naturligt att vi människor vill ställa frågor om ingrepp som görs på eller i vår kropp.  Därför har jag bestämt mig för att presentera lite nyktra konsument-fakta om tandreglering och estetisk tandvård. Så håll i er, nu kör vi!

Gör det ont med tandställning?

Tandreglering kan i vissa falla framkalla smärta i tänderna. Det kan orsaka svårigheter att äta under en tid, ofta ett par dagar. Under denna period kan man äta mjuk mat att undvika ytterligare press på tänderna. Tandreglering kan även ge förändringar i formen på ansikte, käke och kindben. Men det är främst omfattande ortodontiska behandlingar som kan ge upphov till detta. Jag försöker att diskutera detta med patienten innan behandlingen påbörjas.

Jag har hört att justeringarna gör ont!

När man justerar tandställningen kan det strama åt och göra lite ont. Att ta bort tandställningen helt och hållet kan också göra lite ont. Delar av fästena kan vara inbäddade i tandköttet. Tänderna kan också kännas lösa under och efter behandlingen. Men det detta justerar ofta sig själv.

Får man mer hål i tänderna när man bär tandställning?

När man bär tandställning bildas plack lättare i tänderna. Det gäller främst permanent sittande tandställningar. Tandställning ger faktiskt även ökad risk för munsår, karies och missfärgning eftersom bakterier bildas under tandställningen. När du tandreglerar är det särskilt viktigt att upprätthålla god munhygien genom att borsta och tandtråd.

Kan man bli allergisk mot en tandställning?

I vissa fall kan patienten få en allergisk reaktion mot band eller metall i tandställningarna. Men det är sällsynt. Själv har jag aldrig haft något sådant fall.

Tycker folk att jag är ful när jag bär tandställning?

Det metalliska utseendet – tågrälsen – kan upplevas som förfulande. I många filmer skildras flickor och pojkar  med tandställning som lite töntiga och jobbiga. Men det håller på att förändras. Vi har tidigare skrivit här på bloggen om tjejer som tycker att tandställning på killar är attraherande. Tandställningen är ju temporär. Det blir bättre när det är klart. Och idag finns det massor av alternativ till den äldre metalliska modellen.

Ja, nu vet ni detta ni som undrade. Jag hoppas att dessa ärliga rader inspirerar snarare än skrämmer bort er som funderar på tandreglering. Ty lika sant som att det finns komplikationer och bieffekter med tandreglering, lika sant är det att slutresultatet så gott som alltid upplevs som mycket positivt av patienten. Och inte sällan hörs de bevingade orden ”Detta var det bästa jag gjort någonsin” ibland med tillägget: ”Jag borde ha gjort detta för 20 år sedan.”

Ja, en sak till förresten: Varje bieffekt och komplikation som nämns här i texten går att åtgärda och kringgå hos en rutinerad tandläkare.

Tandläkare Martha Wedenmark vid dörren till tandläkarmottagning

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

P.S. Studentsäsongen har dragit i gång. Varför inte satsa på ett vackert leende?  Vi har flera former av tandblekning att erbjuda. D.S.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar