Gärna singelimplantat – men av rätt orsak

leendeÄr ett tandimplantat på en enda tand något för dig? Det kallas singelimplantat och är en utmärkt lösning om du har en lucka i tandraden.  Broar och bryggor tar hjälp av granntänderna. Ett implantat skruvas fast direkt i käken. Som ni kan räkna ut är ett implantat mycket mer stabilt.

Ryktet om tandimplantat sprider sig. Många som fått dem är väldigt nöjda med dem och gläds åt att slippa det milda handikapp som saknade tänder innebär. Därför tycks många vilja ha den lösningen, där det kanske inte var tänkt.  Idag händer det att vi tandläkare får förfrågningar om att sätta in ett singelimplantat istället för att göra en rotfyllning. Bakgrunden till frågan kan vara att man tror att rotfyllningen gör ont och är krånglig eller att implantat anses sitta fast mer stabilt. Tydligen kan man få detta utfört i andra länder. Men svaret på den frågan är i princip alltid Nej! Enligt den svenska traditionen, tar vi inte bort friska tänder och ersätter dem med implantat eller proteser. Om en rotfyllning redan gjorts på tanden, särskilt om den är dåligt utförd eller om tanden på ett eller annat sätt är “chanslös”…ja, då kanske vi drar vi ut den.

Singelimplantat fyller luckor

Om man däremot redan saknar en tand, är singelimplantat som lösning utmärkt. På bilden ovan syns en av mina patienter som fick ett singelimplantat. Bilderna visar FÖRE med lucka i tanden, EFTER med skruv monterad och EFTER, med det färdiga tandimplantatet. För att få ett bättre symmetriskt utseende, lade vi på en skalfasad på Vänster Främre Framtand- alltså framtanden bredvid. Håll med om att det blev snyggt!

Om du har frågor kring detta är du välkommen att höra av dig. Kontakta oss!
Tandläkare Martha Wedenmark vid dörren till tandläkarmottagning

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

P.S. Rotfyllningar gör inte alls så ont som de gjorde förr i tiden.  Har du inte varit hos tandläkaren på några år?  Då lär du blir positivt förvånad när du väl kommer hit! Och slutligen gå med i vår Facebook-grupp!  Klicka här! D.S.