Höstens leende är kanske årets finaste

Höstens leende
leendeMånga tycker att den här tiden på året är skruttig och trist. Men det gör inte jag.  Jag tycker att hösten mestadels är mysig, om man tar den på rätt sätt. När det blir ruggigt ute, umgås man mer inomhus. Man kommer närmare varandra. Och känslan av att vara inomhus blir bara bättre när det är ruggigt ute. Höstens maträtter är godare än sommarmaten.  Många av mina patienter berättar om svamp de plockat själva som de använder i spännande grytor. Höstens kläder är årets finaste med de bästa färgerna.

Hösten får leenden att se bättre ut

Sedan finns det ett intressant höst-fenomen när det gäller tänder och leenden. Det är nästan som om hösten får leenden att se vackrare ut. Frågan är om inte ett vackert, vitt leende lyser upp desto mer på en mörk och regnruskig dag. Jag har ingen forskning som stöder detta, men ibland är nästan som om vita tänder reflekterar ljuset likt en reflex när man ser ett leende i höstmörkret. Så ett bra tips, om du vill lätta upp lite i höstmörkret, är att ta dig en tandblekning. Inget värmer som ett leende.

Gör det nu innan det blir försent

Ett annat tips så här års, är att ta i tu med tänderna i god tid till jul. Om man har låtit bettet förfalla under många år, längtar man förmodligen inte till julen. När varje tugga eller klunk gör ont bara för att tänderna är fulla av hål, ömma tandhalsar och trasiga lagningar – ja då blir det ingen rolig jul.  Julen är full av fällor för tänderna: söt glögg, iskall julmust, seg knäck, pepparkakor och nötter – som vissa försöker att knäcka med tänderna. Dessutom brukar det fotograferas på julen. Tråkigt nog är det många som inte vill visa sig med öppen mun på foton, därför att de skäms över sina tänder.

Fler kluriga appar

Förra gången skrev jag om appar till smartphones. Jag har hittat ännu en som förtjänar att nämnas på min blogg: Sleep Talk. Det är en enkel röstaktiverad inspelnings-app. Du använder den för att lyssna på din egen – eller någon annans – prat i sömnen. Men du kan också höra efter om du är en ”gnisslare”, alltså om du maler tänder i sömnen. Tandmalning – eller bruxism – är ett ofrivilligt beteende som kan skada tänderna genom att kronorna mals ned mot varandra. I värsta fall kan tandrötterna skadas.

Olika slags lösningar

Som tur är kan vi här på tandläkarkliniken komma upp med en  lösning åt dig.  Kanske räcker det med en specialgjord bettskena åt dig. Kanske kan vi korrigera och laga dina tänder med, compositer, kronor, skalfasader eller implantat för att optimera bettet som kan vara snett. Tandvården av idag har alltid en lösning.

Tandläkare Martha Wedenmark vid dörren till tandläkarmottagning

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

P.S. Läs gärna  AACD’s First Impressions-rapport – en bra guide till det rätta , första goda intrycket D.S.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar