Inte för sent med nyårslöfte 2017

nyårslöfte 2017

leendeTillhör du dem som inte hann ge något nyårslöfte 2017 på nyårsafton? Eller tillhör du dem som redan brutit ditt nyårslöfte? Nu ger jag dig chansen igen. Själva arbetsåret börjar ju inte på allvar förrän på måndag. Så därför tycker jag att det fortfarande finns tid att utfästa ett nyårslöfte! Lova och håll en av mina nyårslöften. Du får i gengäld bättre tandhälsa, fler leenden och högre livskvalitet

“Jag lovar att borsta tänderna i fem minuter varje morgon och kväll med fluortandkräm och besöka en tandhygienist åtminstone en gång under 2017

Nu talar jag förstås från mitt yrkesperspektiv.  Men jag tror faktiskt detta är ett minsta krav för god tandhälsa. Tandhygienisten ger dig tips om din munhälsa och tar bort plack som kan utvecklas till tandsten.

“Jag ska ha raka tänder till nästa nyårsafton”

Tandreglering är en långsiktig behandling. Det finns flera alternativ, vissa av dem går snabbare än andra. Jag är en av Göteborgs mest rutinerade tandläkare när det gäller tandställningen Invisalign. När du använder Invisalign skapas en serie utbytbara tandskenor enbart åt dig. De är osynliga. De rätar dina tänder till en idealposition. Du får bättre tandhälsa, efter som ett snett bett sliter på emaljen när tänder skaver mot varandra. Men du får också bättre utseende och bättre känsla i munnen.  Många upplever att deras bett får en ”perfekt symmetrisk justering” för första gången i mannaminne.

“Jag ska ha vita tänder före sommaren”

Vi har många metoder för att bleka tänder. Vitningstandkräm, som du köper i vanliga affärer, räcker inte långt. De tar bort missfärgningen på ytan, men inte missfärgningen som lagrats in i tänderna. Särskilda tandkrämer som Brilliant Smile och Opalescence ger bättre resultat. De finns bara på nätet och Apoteket. Det krävs särskilda tekniker för att få bort missfärgning. Blekning hos tandläkare ger bäst resultat och är minst riskabelt.

“Jag lovar att göra full bettrehabilitering under 2017”

Bettet och tänderna kan bli som ett gammalt hus, där akuta och tillfälliga lagningar kan inte längre kan åtgärda förfallet. Om bettet är slitet och gör ont lite över allt, är det kanske dags för en full bettrenovering. Detta är ett stort beslut. Men jag kan garantera att det är värt mödan.  Mina patienter säger ofta att det ett stort lyft för deras livskvalitet.

“Jag lovar att undersöka om den huvudvärk och de käksmärtor jag känner beror på fel i bettet”

Käken och munnen är en mycket viktig del av kroppen. I den här delen av kroppen finns många nerver.  Huvudvärk kan bero på problem i käken. Vi tandläkare har kunskap och metoder även om detta.

  • Om du har ont i tänderna, men utan att det känns som vanlig tandvärk, kontakta en tandläkare.
  • Om du har ont i tänder och käkmuskulaturen, särskilt om morgonen, kontakta en tandläkare! Det kan vara bruxism!
  • Om du har ont i huvudet och läkaren inte kan hjälpa dig, kontakta en tandläkare för en second opinion.  Ibland är lösningen något så enkelt som en bettskena.

“Jag lovar att le framför spegeln fem minuter varje dag”

Det finns ett samband mellan att le och att må bra. Så, le mer och du mår bättre! Detta har faktiskt bekräftats i försök med deprimerade personer. När de tränades i att le, mådde de bättre.  Vi tandläkare möter ofta patienter som skäms för sina tänder och sitt leende. De vill inte visa sig med munnen öppen. De vill inte le på bild. Snart ser de sura ut på alla bilder. Ofta mår de sämre – av att inte kunna le.

martha-portrait-2

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar