Jul & nyår igen! Bättre tandhälsa 2014? Det går att åtgärda

Bättre tandhälsa

Också börjar det lacka mot jul igen. Min Facebook-bild på mig själv i jultomtomte mössa var tydligen populär, så vi kör den en gång till, fast i slutet. För mig har det varit ett hektiskt år med mycket arbete med min nya mottagning. Jag tackar alla patienter nya som gamla som jag har behandlat. Nu är jag ute efter julefrid, och tänker inte bli stressad av alla förberedelser.

Vad gäller det man stoppar i mun under julen, så är väl varken tandläkare, vanliga läkare eller dietister särskilt överförtjusta över julbordets utbud.

Jul betyder söt glögg, godis, marsipan, söt julöl, julmust – allt det framkallar karies. Glögg missfärgar dessutom tänderna. Knäcka nötter med tänderna är en annan en annan ack för välkänd risk. Vi tandläkare får tyvärr se resultatet av dessa försök att återgå till Familjens Hedenös bordskick. Ni som äter knäck och har gamla slita lagningar bör verkligen vara försiktiga. Lagningarna kan rubbas när de klistras fast i den sega kolasmeten.

Men låt mig klargöra en sak: Man skall unna sig goda saker under julen. Därför tycker jag att man skall tänka positivt istället. Det mesta går faktiskt att åtgärda! Maten och hälsan blir ju faktiskt bättre med åren. Det feta köttet vi åt förr är borta och det finns julmust light idag, om man vill.

Julhelgen ger många möjligheter till leenden

Sociala tillfällen vid jul betyder massor av bilder! Idag tycks vi fotografera varenda liten händelse med våra smartphones och kameror. Men vi känner alla någon som ”inte vill vara med på bild”. Inte sällan beror det på någon skäms för sitt leende. Och det går faktiskt att åtgärda.

Efter julen kommer snart det nya året med nya fester, nya fotograferingar och nya möjligheter att visa upp ett fint leende. På nyårsafton utfästes nyårslöften. Ett av de vanligaste löftena är att leva mer hälsosamt under det kommande året. God tandhälsa är en hörnsten för en god allmänhälsa. Friska, välskötta tänder och god munhygien förbättrar vår allmänna hälsa. Ännu en sak som går att åtgärda.

Till sist. Den svenska ekonomin visar tecken på att förbättring. 2014 kan blir den stora vändningen. Det kanske är tid att söka eller byta ett jobb. Ditt leende och hur du sköter det kan understryka ditt självförtroende och kanske till och med imponera på potentiella arbetsgivare. Och om du är osäker på ditt leende går det också att åtgärda!

Martha Wedenmark

Må gott! God Jul och Gott nytt år!

Martha