tandläkare

Jag, kollegor, vänner och släktingar. Foto: Esbjörn Börjeson/Börjeson Info

TORSDAG 26 SEPTEMBER 2013

I helgen sticker jag iväg på höstens första SACD-kurs i Malmö. SACD är – som ni kanske vet – den svenska akademin för kosmetisk tandvård. SACD fortbildar tandläkare i allt som rör kosmetisk tandvård.

Det händer att man får frågan: Vad är kosmetisk tandvård? Det finns flera svar på den frågan. Det officiösa svaret blir: Tandvård som syftar till att ge ett estetisk tilltalande utseende. Ett bättre svar, enligt min mening, är: All tandvård är kosmetisk och estetisk tandvård! Funktion kommer nämligen i kombination med estetik. Givetvis  kommer funktionen alltid i främsta rummet. När funktionen etableras, kommer tänderna i harmoni och blir estetiskt tilltalande. Så det så!

En dental superstjärna

Denna gång är det Dr. Elliot Mechanic från Kanada som föreläser. Bland tandläkare är Dr. Elliot Mechanic en superstjärna som drar fulla hus för entusiastiska kollegor över hela världen. Ämnet är provisorium – de lösningar som används för att ersätta tänder när en patient genomgår ett omfattande behandling. Ibland blir en patient ofrivilligt av med flera tänder på en gång, t. ex genom en olycka. I andra fall vill en patient göra rent hus med sina tandproblem och genomför en serie avancerade ingrepp. Som så ofta här i livet blir det bäst med tålamod. Snabba lösningar visar sig ofta vara mindre hållbara i längden. De lösningar som följer kroppens egen rytm, kan ta lite längre tid. Det är då det kan behövas extra tänder ett tag efter som de gamla är avlägsnade. Ungefär som en lånebil, när den vanliga bilen är på verkstad.

Föreläsning, föreläsning, föreläsning och fest

Elliot Mechanic har rykte om sig att vara både kompetent, pedagogisk och underhållande – en kombination som vi tandläkare gillar. Just de tre ledorden – kompetens, pedagogik och underhållning – har det varit mycket av på sistone. Göteborgs Tandläkare-Sällskap hade sitt  120-årsjubileum i förra veckan. Det firade vi med en praktfull galamiddag, med strikt definierad klädkod. Menyn var utsökt och alla kollegor var där. Men när man är tandläkare går  det inte för sig att festa för festandets skull. Det måste få komma in lite kompetens och  pedagogik i mixen. Därför blev det två dagar fullspäckade av föreläsningar om tandvård innan champagnen  korkades ur.

Pedagogiskt med arkitekt på plats

martha och arkitekt

Ungefär likadant var det på min officiella invigningsfest för min nya Tandläkare Wedenmark mottagning, i förr-förra veckan. Visserligen hade den varit igång en tid, men det är skönt att kunna vissa upp tandläkarmottagningen utan barnsjukdomar. (Ni kan se bilderna om ni friendar mig på Facebook.) Det var kul, och folk kom och gick och jag fick många lovord och fina blommor. En av gästerna var Elisabeth Lejon från inredningsföretaget Levande Lejon. Jag var mycket stolt över att jag vågade följa hennes förslag gällande design och färgsättning och på det sättet skapa en stämning som patienterna gillar skarpt! En annan gäst var arkitekt Hans Christersson, från Arkitektkompaniet. (på bilden) Han guidade gäster runt och visade hur han tänkt, när han skapade min nya eleganta och kompetenta mottagning. Kan det bli mer pedagogiskt än så?

På återseende!

Martha Wedenmark, Tandläkare, Göteborg