Leendet bakom masken


TORSDAG 20 DECEMBER 2012

“Julen och alla dess förväntningar står inför dörren. Först och främst vill jag passa på att önska alla en leende God jul! Julens verkliga budskap är positivt. Vi skall sprida glädje och var vänliga mot varandra. Så satsa på lite extra leende, det skadar aldrig!”. 

Som tandläkare är det kanske på sin plats att varna för godis, glögg, russin och julmust som fräter på tänderna. En annan underskattad risk är nötter. Vissa tycks inte ha tålamod att använda nötknäckare utan försöker knäcka nötter med tänderna. Det kan framkalla elakartade skador, i värsta fall sprickor på tänderna.

Julen är ju framför allt barnens högtid. Hos de som har barn – och hos många andra – uppkommer kravet på en tomte! Någon får ställa upp och klä ut sig. Det blir trevligast så. Så länge barnen verkligen tror på tomten är julen extra familjevänlig kanske man kan säga. Men vad är det som gör att barnen genomskådar den utklädde familjemedlemmen eller grannen?

Svår detalj att gömma

Rösten går att föreställa, kroppsspråk och hållning också. En jultomtedräkt med en kudde under magen gör vem som helst till en rund gammal man. Men tomtemasken ger i allmänhet en öppning för tänderna. Och det är där förklädnaden röjs.

Vem minns inte den klassiska julfilmen “Ensam Hemma”? Den unge Macaulay Culkin spelar pojken Kevin som blir lämnade ensam i huset när familjen åker bort över julen. Kevin känner igen den falske polisen, spelad av Joe Pesci, på hans tänder. “Polisen” återkommer senare som inbrottstjuv.

Tänderna är en del av vår personlighet på gott och på ont. Det blir ganska tydligt när man ser bildspelet “Guess the Celebrity Smile” (Gissa kändisarnas leende) i den amerikanska tidningen Chikago Tribune. Hur många klarar ni av de 41 kändisarnas leenden? En sak är i alla falla säker. De stängda munnarna är mycket svårare att identifiera än de som visar lite tänder!

Som sagt, en god jul önskas alla!

Välkommen tillbaka!

Martha Wedenmark, tandläkare

P.S: En julklapp ligger faktiskt kvar till efter jul Då införs den nya reglerna för det statliga  tandvårdsstödet. Patienter med stora tandvårdsbehov får då ännu bättre skydd mot höga kostnader. D.S.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar