Mellanrumsborste: Dra den 40 gånger per dag och säg adjöss till plack

mellanrumsborste
leendeI går undersökte jag en medelålders man som inte varit hos tandläkaren på ett tag. Men han hade faktiskt medelgoda tänder för sin ålder. Det som drog ned resultatet var hans tandsten. Jag fick borra bort en avsevärd mängd plack som kilat igen i mellanrummen mellan de nedre framtänderna.

På den tiden när han gick hos tandläkare, brukade de kalla in honom någon gång om året för att slipa bort hans tandsten. Tydligen var det bra med det. Denne man trodde att tandsten är som snö: man väntar tills det samlas för mycket som pluggar igen, sedan skottar man bort det.  Mellanrumsborstar var han tydligen ingen vän av. Men det värsta var kanske att han inte förstod hur de fungerade. Tyvärr tror jag inte att han är ensam om det.

Mellanrumsborste för dummies

Därför är det på plats att berätta hur man använder en mellanrumsborste. Nej, mellanrumsborstens främsta uppgift är inte att ta bort illaluktande smegma som lagras mellan tänderna. Det är naturligtvis inte fel att göra så. Det som luktar genant – multnande matrester –  är också skadligt och kan framkalla karies. Men till detta finns andra redskap: tandtråd eller skruvformade gummitandpetare.

Mellanrumsborsten enbart bekämpar plack

Tandsten bildas av kalk som finns i saliven. Mellanrumstandborsten är till för att avlägsna tandstensbeläggning redan innan den syns. Till det jobbet krävs en borste . Det går inte avlägsna tandsten med fluor, munskölj eller någon annan vätska eller tandkräm. Tandsten måste borstas bort fysiskt.  Tandsten får ofta fäste i den nedre delen av tandhalsen. Tandstensuppbyggnaden börjar nämligen som små partiklar – nästan som små havstulpaner på en Bohuslänsk kobbe. När tillräckligt många små partiklar fått fäste bildas en hinna. tillslut utvecklas en cementfärgad beläggning.

Blödande tandkött och tandlossning

Förutom att den luktar oönskat, så skadar tandstenen tandköttet och ansamlar bakterier. Bakterier kan ta sig ned till roten av tanden och försvaga den. Tandsten och blödande tandkött går ofta hand i hand. I allra värsta kan tandstenen leda till tandlossning i förtid.

Dra 40 gånger per dag

Allt detta går att förhindra med en mellanrumsborste, om man bara använder den och använder den rätt. Den skall dras fram och tillbaka mellan framtänderna, varje dag. Dra 40 ggr varje dag. Minns vad jag sa. Det är inte för att rensa bort illaluktande material som ”skaver”.  Det är för att borsta bort ett osynligt uppbyggande av skadlig materia, som  i värsta fall gör att du tappar tänderna.

martha-portrait-2

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar