Min nya praktik och mr Dawsons teorier

tandläkare
TORSDAG 17 JANUARI 2013

“Just nu händer det mycket en våning nedanför min praktik. Det bankas, sågas och byggs. Det är min nya praktik som håller att ta form. Ni kan lita på att det blir snyggt och rymligt i de nya lokalerna. Firman jag anlitat är bra, så det är inga problem. Men jag är nere och smygtittar flera gånger om dagen ändå. Det är spännande!

Killarna i byggfirman har ritningar att hålla sig till när de bygger upp en tandläkarpraktik från grunden. Innan de körde igång visade de en modell på hur det färdiga resultatet blir. Byggkillarna har en lite lättare uppgift vi tandläkare. När vi skall restaurera ett bett med flera saknande tänder och flera tänder som är starkt slitna har vi ju så att säga inga ritningar att tillgå.

Dawson – mycket omtalad just nu

De teorier som lagts fram av amerikanen Peter E. Dawson är väldigt heta i dagens tandvård. Dawson har fört in ett nytt tankesätt som är oerhört hjälpsamt. Dawson menar att det mesta går att härleda från hur vi mår i käkleden.

Om inte käkleden fungerar märks det på tänder och muskler i form av slitage och huvudvärk. Ibland får en tandläkare i uppdrag att laga munnar där tänder saknas, är ur position eller är starkt nedslitna. Man börjar arbetet vid käkleden. Rätt position i käkleden är nyckeln till att återskapa förstörda bett och tänder. När käkleden är som den skall finns det riktlinjer och uträknade formler som fungerar som våra “blueprints”.

 

 

Dawson betonar harmonin i mun, käke och tuggapparat. Det man sätter in måste harmoniseras med det som redan finns där. Om vi skall göra en jämförelse med byggkillarna, så vore det som om de satte in en dörr eller en skåplucka utan att mäta ifall den passar.

Se resultatet före

En annan Dawson-ide är att låta gjuta upp ett par provtänder. Idag kan en patient få sådana och själv se efter i fall tänderna passar in innan vi utför den verkliga förändringen. Ungefär som arkitekternas modeller eller de moderna fräsiga tredimensionella databilderna.

Själv har tagit initiativ till en Dawson studiegrupp här på Västkusten. Tillsammans med några andra tandläkare träffas vi regelbundet och fördjupar oss i Dawsons teorier. Till våren kommer jag att kalla dem hit, till min färdiga praktik

Må gott

Tandläkare Martha Wedenmark

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar