Minimalinvasiv kosmetisk tandvård: Bli fin betyder inte lida pin!

fun-at-the-dentist-1239451 kopiera

Borrning – nej tack!

leendeJag får ofta höra historier om folk som gått till tandläkaren och fått utstå smärta. Den berömda tandläkarborren kan tydligen skrämma slag på folk bara med sitt läte.

Till er vill jag säga två saker. För det första: Bedövningsmedlen är bättre idag! Smärtan är mycket mindre idag än förr. Det gör helt enkelt inte lika ont som förr. Men för det andra –  och desto viktigare: Många behandlingar använder inte ens borr! Och det gäller särskilt kosmetisk och estetisk tandvård.

Minimalinvasiv tandvård

Det kallas minimalinvasiv tandvård. Om du fått karies och ett hål i tanden, så måste tandläkaren borra. Förr i tiden kunde tandläkaren borra flera gånger i samma tand och laga en lagning med en annan lagning. Till slut fanns inte mycket kvar av tanden och man var tvungen att sätta på en krona. Detta försöker vi undvika idag. Tandläkaren vill till varje pris spara på tandsubstansen. Minimalinvasiv tandvård är för patienten ett skonsammare och varsammare sätt att avlägsna karies.

Minimalinvasiv kosmetisk tandvård

I Sverige borrar vi inte gärna i friska tänder för att göra dem finare. Vi har andra metoder. Men, är det inte så att  “Vill man vara fin får man lida pin”. Nej det stämmer inte alltid.

Visste du om att:

  • Fyllning och skulpturering på tänder med composite kräver som regel ingen eller väldigt lite borrande.
  • Många typer av skalfasader – s.k. No Prep Skalfasader –  limmas idag fast på tandytan. Borren finns aldrig med!
  • Tandreglering och blekning kräver varken borr eller bedövning.

Om du har frågor kring detta är du välkommen att höra av dig. Kontakta oss!

Tandläkare Martha Wedenmark vid dörren till tandläkarmottagning

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

P.S. Jag letar efter patienter till ett utbildningsprojekt. Om du funderar på implantat eller behandling med skalfasader, hör av dig till mig. Jag kan erbjuda ett förmånligt pris! Du finner alltid erbjudanden och god information på Tandläkare Wedenmarks Facebook-grupp! D.S.

Foto: Therese Branton / Free Images

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar