Om kostnader för tandvård

Kostnader för tandvård

leendeNästan alla frågar om kostnader för tandvård. Själv är jag ju konsument som alla andra, och förstår att mina kunder måste bilda sig en uppfattning om priserna. Problemet är att det är svårt och missvisande att beräkna schablonpriser på tandvård.

Varje patient och tand är unik. Och det är här problemet ligger. Att fråga vad en behandling kostar, är lite som att gå in på NK och fråga: Vad kostar en vara? Tandvård lämpar sig inte för Pricerunner. IT-tekniker, advokater och snickare ger heller sällan fasta priser i alla lägen utan har löpande arvoden. Tänder är allas ”egendom” därför tror sig alla veta hur allt fungerar och vad det bör kosta. Men en tjänst blandad med fysiska ingrepp verkar vara svårt att förstå.

Flera olika metoder

Det finns exempelvis flera olika blekningsmetoder, flera olika tandreglerare och flera olika slags tandimplantat. Alla har olika profil, olika för- och nackdelar, olika resultat och behandlingstid, och passar mer eller mindre väl på olika slags patienter.I många situationer kan olika alternativ ersätta varandra till exempel skalfasad och compositfyllning eller brygga och implantat. Ofta gör patienten sitt val efter att ha hört alla alternativ. Men för att kunna ge patienten valet, måste vi först göra en undersökning. Det går helt enkelt inte att säga säkert vad en behandling kostar eller vad en behandlingen egentligen skall bestå av, utan att först undersöka patienten.

Kostnadsbeskrivning över telefon är svårt

Många patienter vill beskriva sina behov och skador på telefon: Men det är svårt – om inte omöjligt – att göra någon slags kostnadskalkyl utifrån det. När det gäller våra egna kroppar har vi människor en tendens att beskriva dem väldigt personligt. När någon säger att de ”ser ut som ett troll i mun” eller har “de mest gula tänderna av alla på jobbet” så kan det betyda precis vad som helst. Kanske är det verkligt, enkla och billiga behandlingar som krävs.

En liten fabrik för tandvård

Att vara modern privat tandläkare medför stora kostnader för utrustning och vidareutbildning i nya tekniker och metoder. En modern tandläkarmottagning är faktisk en liten fabrik. Det medför kostnader för patienten, men också en större trygghet och högre kvalitet. Estetisk tandvård handlar och pris, tid och kvalitet

Öppen prisbild

Hursomhelst, här på kliniken försöker vi vara så öppna som möjligt med våra priser. Vi vill att att våra kunder vet vad de betalar för. Därför är vi en av få privata och estetiskt inriktade tandläkare som rapporterar kostnader för tandvård  till sjukvårdsupplysningens webbsida www.1177.se/

Riktpriser

Här är några riktpriser såsom de ligger i april 2015. De ger en indikation om vad det kan kosta:

  • En vanlig tandställning med porslinsbrackets kostar mellan 45 000 och 50 000 kr. En Invisalign kostar något mer: 50 000 – 55 000 kr. Inman Aligner kostar 20 000 – 22 000 kr per käke.
  • En Incognito tandställning, som appliceras på baksidan av tänderna med individuella brackets med specialavtryck, kostar 90 000 kr för både överkäke och underkäke.
  • Kombination av vanlig tandställning med porslinsbracket i underkäken och Incognito på baksidan i överkäken: 60 000-65 000 kr.
  • I vissa fall med rätt diagnos – felställning – kan försäkringskassan bidra med ca 20 000 kr på ovan nämnda priser.  Men det vet vi bara när vi sett patienten och kan ställa rätt diagnos genom en noggrann undersökning.
  • Konsultationskostnader och utredning innan kostar ju separat 900-2500 kr beroende på vad patienten har för tänder eller bettfel Vissa typer av behandlingar s.k. käkanomalier går under sjukhusvård.

Du kan även läsa en lathund om kostnader för tandvård från Praktikertjänst som vi laddat upp. Jo, just det, en sak till: För att våra patienter skall känna sig trygga med sitt köp, gör vi  egen tandvårdsplan för att analysera varje enskilt fall. Sedan får patienten en kalkyl skriftligt. I vissa fall  skickar vi med  en liten film i 3D teknik om hur tänderna kommer att stå efter behandling, innan behandlingen påbörjas.

Tandläkare Martha Wedenmark vid dörren till tandläkarmottagning

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

P.S. Glad påsk! Påskens färg är gul. Och gult vill ha mycket av, överallt – förutom på tänderna. Titta in efter påskledigheten eller fyll i kontaktformuläret, så kan vi träffas och prata tandblekning. D.S.

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar