Russin och frukt – bättre för tandhälsan än sitt rykte

raisin-1325302-639x426

Mat som är bra eller skadligt för tänderna är ett kärt ämne här på Marthas Blogg. Idag är det dags ta russin och juice i försvar. Russin beskrivs ofta som farligt för tänderna eftersom det både klibbar fast på tänderna och innehåller mycket socker. Men faktum är att russin inte framkallar karies – som ger hål i tänderna – eftersom russin innehåller antibakteriella ämnen som hämmar kariesbildandet. Torkad frukt är överhuvudtaget ett utmärkt godis, fulla med vitaminer, fibrer och antioxidanter. Det finns 5 – 10 gånger så mycket fettbildande kalorier i godis än i frukt, medan godis saknar skyddande och nyttiga ämnen.

Ofta jämförs sockerhalten i juice och läsk, där man visar att bägge innehåller ungefär lika många sockerbitar. Men det är inte seriöst att jämföra sockerhalten i juice med läsk, eftersom det är olika slags sockerarter. Det raffinerade sockret i läsk är mycket farligare för tänderna och kroppen. En vanlig effekt är att det direkt ökar behovet av mer socker.

Tändernas värsta fiende är socker. Men allt socker är inte lika farligt. Och det är inte bara godis som innehåller socker. Sockret i godis är lätt att genomskåda, men vad sägs om socker i saker som färdiga köttbullar, inlagd sill, senap, ketchup och bröd? Allt detta kan man läsa i Fredrik Paulúns bok ”50 genvägar till ett sockerfritt liv”  Ett bra boktips!

FOTO: Ernesto Salazar, FreeImages

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar