“Säg cheese”-säsongen har inletts

wedenmark-cheese
leendeDet är semestertider. Utanför fönstret på mottagningen vallfärdar turister från hela världen mot Liseberg. Och det är en sak alla har med sig: Kamera eller telefon med kamera.  I dagens fototokiga samhälle, slår semestern alla rekord i fototagning. Man kan faktiskt säga att “Säg cheese”-säsongen har inletts.  

Förr i tiden sa vi ”omelett” i Sverige. Men, amerikanarna eller britterna introducerade ordet “cheese”. Idag är det cheese man säger i ungefär halva världen. I resten av världen har man andra fiffiga ord. (Se längre ned på sidan på den lilla listan som jag fann på Wikipedia.)

Det magiska ordet

Fotografer kom på att om man säger ”cheese” – ost –  formas munnen till ett perfekt leende. Vi tandläkare kan berätta att munnens muskler lyfter fram den estetiska zonen maximalt. Den estetiska zonen är ett tandläkar-begrepp för läppar, tandkött och tänder när dessa används för att bilda ett leende. Och ett leende är det man vill åt. Leendet är en av människans främsta och mest högt skattade kommunikationsformer.

Special-cheese gör susen

Vissa specialister inom tandvården har egna “magiska” ord som deras patienter måste säga. Det underlättar när man exempelvis skall fotografera kindtänder från höger. För riktigt länge sedan, sa man inte ”cheese” hos fotografen, utan ”prune”. Det gav ett mer värdigt uttryck, ansåg man på den tiden. Allt detta visar hur nära sammanknippat tänder, språk och leenden är.

Semesterbilder berättar sin egen historia

Men, åter till semesterbilderna. Ju längre semestern går, desto mer solbrända tenderar vi att bli. Med solbrännan händer något med tänderna. De ser vitare ut. Det är för att kontrasten mellan hudfärgen och tänderna blir större. Och om man vill ha den effekten även när huden förlorat sin vackra sommar-solbränna? Då besöker man lämpligen en tandläkare, såsom exempelvis mig. Vi bleker dina tänder, och låter dig behålla sommarkänslan i leendet.

Tänder som inte vill vara med på bild

Tyvärr har många människor så pass dåliga tänder att de helst inte vill vara med på bild. De vill inte visa tänderna eller stå med stängd mun när alla andra ler. Vi tandläkare får ofta höra detta från våra patienter. Andra patienter berättar andra saker: Att de tycker att de ser bättre ut – inte bara i mun – utan i hela ansiktet efter att de genomgått tandreglering. Det är för att tänderna är en grundläggande del av ansiktets symmetri. Om tänderna ändras, förändras proportionerna i hela ansiktet. Det ser man tydligt på äldre personer som tappat sina framtänder. Underkäken drar sig uppåt och hela ansiktet förändras.

Detta är ett intressant ämne. Men, för att göra en lång historia kort: Vilket problem du än har, kan din tandläkare förmodligen åtgärda det. Jag hoppas ni alla får en fantastisk semester, med många härliga bilder!

SÅ TAR DE FRAM LEENDEN PÅ FOTO

Varje land och kultur tycks ha ett ord för att le på bild. Säger det något om oss människor?

Bulgarien: “Zele” (“kål”)
Brasilien: “Digam ‘X'” (“Säg ‘X'”) (Bokstaven “X” på portugisiska  låter ungefär som “cheese”).
Colombia: “Whiskey”
Kroatien: “Ptičica” (“liten fågel”)
Tjeckien: “Sýr” (“cheese”)
Finland: “Muikku” (en slags fisk.)
Franska: “Ouistiti” (“silkesapa”)
Tyskland: “Spaghetti”, “Käsekuchen” (ostkaka), eller “Wurst”  (Korv)
Ungern: “Itt repül a kis madár” (“Här flyger den lilla fågeln”).
Indien: “Paneer” (Hindi: पनीर)
Italien: “Sorridi” (“le”)
Marocko: “Khbiz” (“bröd”)
Iran: “سیب” (Äpple)
Israel: “תגידו צ’יז”  vilket betyder “säg cheese”

Källa: Wikipedia

martha-portrait-2

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar