Se hela människan

12235066_10153773104216450_6754023982267388699_n
leendeRiksstämman för oss tandläkare går av stapeln denna helg. Temat för i år är  Se hela människan. Att tandvård och oral hälsa påverkar kroppen och välbefinnandet och vise versa, det vet vi. Men hur allt hänger ihop och vad är viktigt?  Det finns mycket att forska om och att diskutera. Spännande och utmanande områden.

Det är sedan länge känt att allmän hälsa och tandhälsa har flera kopplingar. Skadliga infektioner i munnen kan leda till hjärt-kärlsjukdomar. Framför allt är det personer som lider av parodontit – tandlossning – som ligger i farozonen. Hjärtproblem kan arta sig som smärta i tänderna, där patienter faktiskt uppsöker en tandläkare när de borde sättas i en ambulans. Vi tandläkare ser också hur psykisk ohälsa avspeglar sig i tänderna, exempelvis när personer med ätstörningar förstör sina tänder.  Men framför allt ser vi hur bra många patienter mår när de förbättrar sina tänder; när de kan le första gången på åratal.

Akupunktur ser hela människan

Jag fick en ny infallsvinkel på detta ämne förra helgen. Som ni ser på bilden provade jag att utöva akupunktur. Det finns flera användningsområden inom tandvården. Genom att sticka in akupunkturnålar på patienter som lider av muntorrhet, stimuleras salivproduktionen. Akupunktur är dessutom både smärtstillande och lugnande. Det är kanske lätt att acceptera att saliven rinner och att smärtan försvinner av nålar. Men varför blir man egentligen lugnare av det? Spännande och utmanande områden, som sagt.

Du är som alltid välkommen att höra av dig. Kontakta oss!
Tandläkare Martha Wedenmark vid dörren till tandläkarmottagning

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

P.S. Du har väl läst inlägget om Mimmi Montgomery som valde Inman Aligner för en snabbare tandreglering.  Läs om Mimmi och hennes behandling!   Ta också en titt på  Tandläkare Wedenmarks Facebook-grupp! D.S.