Skalfasad: No Prep eller inte No Prep – det är frågan

Dental veneer
leende

Jag får fler och fler förfrågningar om No Prep skalfasader. No-Prep – eller ”ingen prep”-  är skalfasader som inte behöver preparation på den tand de appliceras på. Tandläkare behöver alltså inte borra eller slipa  i tanden. Man bara klistrar på fasaden som en lösnagel. 

No Prep skalfasader är trendigt just nu. Därför är det inte konstigt att det går ganska många rykten om dem; att behandlingen går snabbare,  och är billigare,  än när man väljer vanliga skalfasader av porslin men ändå minst lika bra som dem. Dessutom kräver dess No Prep ingen bedövning, ryktas det.

Det mesta stämmer. Men det beror som alltid på den individuella munnen. Som tandläkare kan man inget säga förrän man gjort en undersökning.

Perfekta i vissa situationer

Sanningen är kanske att No-Prep fasader fungerar utmärkt på vissa typer av korrigeringar, men inte alla. Precis som med vanliga skalfasader av porslin fästs No-Prep fasader på tandens utsida. Tyvärr är inte No-Preps lämpliga på alla typer av tänder i alla lägen. När vi fäster en fasad på tandytan, måste tanden – som den blir efter behandlingen – harmoniseras med resten av munnen, käken och tänderna. Det måste gå att bita och prata utan att det skaver. No Preps är bäst när det fattas tandyta eller när det finns gott om utrymme att fylla. När så inte är fallet, kan det bli lite som att lägga en heltäckningsmatta ovanpå en annan heltäckningsmatta.

FAKTARUTA SKALFASAD

Komposit monteras på Jessicas framtänder

Skalfasader. Fungerar ungefär som lösnaglar. Ett tunt skal, antingen gjort i keramiskt material eller i komposit appliceras på tandytan. Det framställs individuellt för varje patient och tand.

Källa:Wikipedia

Att ta bort delar av tanden

Traditionella porslinfasader kräver vanligen att man avlägsnar lite av  tanden. Ibland måste man avslägsna mer än det yttersta lagret av tanden – emaljen. Det kallas för ett irreversibel förfarande. När man gjort det kan man inte gå tillbaka till det gamla igen. Man kallar också ett sådant ingrepp för invasivt. Det är inget fel med detta, men de flesta vill ha friheten att kunna går tillbaka.

När det gäller No-Preps fasader krävs det vanligtvis inte avlägsnande av tandsubstans och inte heller bedövning. Men det kan i vissa fall krävas, allt beroende på tändernas skick och position.

Så om jag skall vara ärlig, är det svårt att ge ett rakt svar. Det bästa är om du bokar en tid, så att jag får göra en undersökning.

No Preps fungerar bäst på:

  • Diastema – tandgluggar
  • Tänder med spricka eller avslagen flisa
  • Lätt missfärgade tänder
  • Slitna tänder
  • Små tänder

Tandläkare Martha Wedenmark vid dörren till tandläkarmottagning

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

P.S. Jag glömde visst. Man kan också använda No-Preps på tänder som inte behöver korrigering. Det är för att ge tänderna ett en ren kosmetisk förbättring.  Du är välkommen in på en konsultation så skall jag förklara mer! Du kan också kontakta oss om du vill veta mer. D.S.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar