Skalfasader – många möjligheter till ett vackrare leende

Dental veneer

leendeIbland kommer frågan upp: Vad kan jag göra för att garanterat se yngre ut? Då säger jag: “träna, ät sundare”. Sedan kanske jag säger ”skalfasader”. Det finns inga vetenskapliga studier som stöder detta, men vi tandläkare anser att skalfasader får dig att se 10-15 år yngre ut.

För dig som vill ha ett finare leende är skalfasader i porslin den kanske den mest kostnadseffektiva lösningen vi tandläkare har att erbjuda. Du får ett dramatiskt bättre leende på bara två eller tre tandläkarbesök. Skalfasader av porslin innebär ett mycket litet ingrepp, men ett ingrepp som leder till en mycket hållbar lösning.

Tunna, tunna men starka, starka

Porslinsfasader är tunna, tunna skivor som fäster på framtändernas utsida. De är ungefär tunna som ett äggskal. Men porslinsfasader sitter mycket starkt, så gott som lika starkt som en tandlagning. Porslinsfasader fungerar ungefär som kakelplattor på ett kaklat golv: Relativt bräckliga om man håller dem i handen, men när de applicerats på underlaget sitter de som berget. Oftast får du behålla dem, så länge som du behåller tänderna.

Gör dina tänder rakare, vitare och jämnare

Porslinsfasader korrigerar många olika estetiska problem:

  • sluter igen ett brett mellanrum två tänder
  • gör en liten tand större
  • korrigerar tand med flisa
  • gör missfärgade tänder vita och fina.

Inga pianotangenter

Utvecklingen går framåt. För några år sedan talade vi om ”pianotangenter” ja till och med ”handfat”. Skalfasader gav onaturliga, bländvita tänder med exakt samma form och utseende. Idag finns betydligt bättre möjligheter att skräddarsy porslinsfasader både i färg och form.  Vi får fram ett mer naturligt utseende. Tandtekniker kan skikta färger med porslinsmassa eller genom speciell målningsteknik. Resultatet blir att den nya tanden knappt går att skilja från en äkta emaljyta.

Läs gärna blogginlägget om skalfasad No Prep

Tandläkare Martha Wedenmark vid dörren till tandläkarmottagning

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

P.S. Du är väl i Tandläkare Wedenmark på Facebook. Om inte, klicka här!” D.S.