Att skapa ett leende


leende

Det finns vissa som verkligen vill veta exakt hur en smartphone fungerar. Men jag tror de flesta är som jag. Jag förstår faktorer som laddningstid, skön att hålla i och snyggt utseende. Jag vill bara att den skall vara bra och göra vad den skall.

Det är ungefär samma sak med den  tandvård som jag arbetar med. För att bli tandläkare går man först en tuff och lång utbildning. Det är inget krav på vidareutbildning för tandläkare i Sverige. Men vi privattandläkare som sysslar med kosmetisk tandvård, går på vidareutbildningar flera gånger om året.

 Att skapa ett leende kräver mycket kunskap

Vi lär oss de komplicerade orsakssammanhangen i bettfunktionen.  Vi lär oss om nya material som har olika egenskaper och som påverkar tändernas utseende. Vi lär oss ny teknik, såsom den digitala scannern som jag använder på bilden. Den skapar en 3D avbildning i realtid som sänds över nätet till tandtekniker. Viss tandläkare fräser fram tänder och broar direkt på kliniken. Och när vi lärt oss allt det här kan vi börja fundera på hur alla nya saker de påverkar varandra. Men det är inte det som är poängen. Frågan är till vad nytta? De sista åren har tandvården digitaliserats och blivit mycket, mycket mer visuell för patienten. Den utvecklingen kommer att fortsätta.

Bilden som säger mer än 1000 ord

Vi tandläkare vill visa hur tänderna kommer att bli. Och patienterna vill se hur det nya leendet kommer att bli. Det är ju detta det hela går ut på: Att skapa ett leende. Det är dit vi vill! Ty när man ser hur fint det nya leendet kan bli, så är det bilden som säger mer än 1000 ord. Ett nytt leende! Resten är onödigt.  Målet är att alla skall kunna se exakt hur tänderna kommer att se ut före behandlingen börjar, i full rörelse. Idag kan vi visa leenden med stillbilder och genom provisoriska tänder. Men jag tror att en dag kommer att kunna skanna tänder och projicera eller visa det nya leendet på en videoskärm eller något annat.

Jag säger det igen: Att skapa ett leende är uppgiften

Till dess hoppas jag att du som patient har överseende med alla tekniska termer som jag gärna sprider. Det som det hela går ut på är att skapa ett leende – ditt leende. Du skall le igen och sprida glädje.

martha-portrait-2

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar