Sommarmat som ger dig vitare tänder

wedenmark-blogg-estetisk-mat kopiera

TORSDAG 11 JULI 2013

Sommar, sol och salta bad. Och ingen sommar utan glass. Det är härligt! Men för många betyder alla glassar att det isar i tänderna. Sött är det också. Finns det inget sommar-gott som är bra för tänderna? 

På sommaren är man ledig – förhoppningsvis – och man unnar sig saker. Det är varmt – förhoppningsvis – och man svalkar sig. Tyvärr kan det bli ett och annat som inte är särskilt hälsosamt för tänderna. Godis för barnen och rött, sött vin åt de vuxna. Glass är en annan sak som hör sommaren till. Och nu tror ni kanske att jag är “tråkiga tandläkaren” igen, som vill förbjuda allt som är gott och hör sommaren till. Inte alls, tvärtom. Idag ger jag lite tips om läskande sommarmat.

Mat som gör tänderna vitare  eller i varje fall mindre missfärgade

Våra amerikanska kollegor i organisation AACD tar kost och tandhälsa på allvar. De publicerar hälsosamma recept som håller vakt mot skadligt socker. Men de har även tagit fram matrecept som är bra ur estetisk tandvårds-synvinkel!  Jag tänkte dela med mig av ett recept från AACD som verkligen är svalkande så här på sommaren.

Morot-Ananas-Ingefära sallad

Denna geniala lilla sallad kan serveras både som en lätt måltid eller som ett komplement till en större måltid. Om man vill kan man bland upp den med fisk – såsom tonfiskfile – eller kyckling. Det går också bra att inta den med keso eller yoghurt, kanske till frukost! Det fina i kråksången är att ingredienserna har goda effekter för tandhälsan. Morötter  har en skrubbande effekt på dina tänder. Ananas fungerar som “blekmedel”. Ingefära har en anti-inflammatorisk effekt som är bra för tandkött och vävnader munnen. Ananas och morötter innehåller givetvis socker. Men lite får man unna sig. Se till att borsta tänder morgon och kväll med en fluortandkräm och dra en tandtråd mellan tänderna varje dag, så håller du läget under kontroll.

Ingredienser:

2 – 3 stora morötter

1 färsk ananas, skalad och urkärnad (eller burk krossad ananas)

½ tsk färsk ingefära, riven,

Recept:

Skölj, skala och riv morötterna. Mät upp  två kaffekoppar riven morot.

Dela ananasen i två halvor. Skär den ena halvan i bitar och lägg dem  i en mixer. Kör ananasen i  mixern tills att den blir mosig men ändå ”chunky”. Den skall se saftig och blöt ut men inte som en “smoothie”.

Placera den återstående ananas-halvan i en glasskål. Skär fyrkantiga bitar, stora som Aladin-chokladbitar. (Vi skär ananasen i skålen så att ananasjuicen fångas upp och kan användas som smaksättare) Blanda rivna morötter, den mixade ananasen och riven ingefära. Rör om försiktigt för att blanda smakerna. Serveras bäst avkyld, så ställ in den kylskåpet någon timme!  Räcker till sex små portioner!

smile design

Må Gott!

Martha

P.S. Den 15 juli stänger vi mottagningen fram till 11 augusti. Om ni behöver kontakta mig, ring: 031-800500. Om ärendet kan vänta tills 12 augusti, lämna gärna ett meddelande. D.S.

Foton: Andre Habermann, Kata Szikora, abcdz2000 via stock.xchng