Student för livet

studenter med härliga leenden
foto: www.studentprylar.com
TORSDAG 16 MAJ 2013

 2013  har gått med en rasande fart och tempot har varit hektiskt. Men nu när min nya fina mottagning är igång kanske det lugnar sig en smula. Snart tar en ny härlig period vid: studentsäsongen. 

Leendenas årliga show

Jag bor nämligen lite priviligierat när det gäller studentcelebrationer. Min mottagning på Berzeliigatan ligger nedanför det stora stråket längs Kungsportsavenyn. Under en period på försommaren fylls dessa kvarter med lastbilar och andra fordon fulla av glädjeberusade, finklädda unga människor. Musiken spelar på högsta volym och studenterna själva låter som värsta fotbollsläktaren. Många lastbilar är majade med blommor och fina dekorationer. Andra tycks vara vanliga hyrbilar med studenter som lutar ut sig genom fönstret. Huvudsaken är att man är glad och delar med sig av sitt leende, säger jag

Det var värre förr

Förr i tiden var studentexamen en mogenhetsexamen, och den var inte alltid så rolig för somliga. Fram till 1968 var det ovisst fram till sista dagen då man fick provresultatet av en examinator. De som klarade examen kunde rusa ut till väntande vänner och familj. De som inte var godkända fick skamligt smita ut bakvägen. Efter 1968 var det många som tyckte studentexamen var trist och tråkig. Men på 1980-talet började ceremonierna sakta att återhämta sig.

Gymnasiet över

Jag blir alltid glad över att se alla dessa roliga fordon med leende unga människor som firar sin studentexamen. Många säger att gymnasietiden är den bästa tiden i deras liv. Därefter är det bara att kila och streta för pengarna.  Ändå blir tydligen alla överlyckliga över att gymnasiet är över.

Ständig vidare utbildning

I mitt yrke tar man aldrig riktigt den sista examen. Den estetiska tandvården gör ständiga tekniska framsteg. Och det gäller att hänga med. Det är därför jag ständigt vidareutbildar mig, både i regi av de estetiskt inriktade tandläkarnas organisation i Sverige SACD och hos Dawson Academy i England.  Det alltid intressant med vidareutbildning, men ibland kan det arbetsamt och utmanande när man sätts utanför sin ”comfort zone”. Det är inte förrän man är utanför sin comfort zone som man riktigt vet att man lärt sig något nytt. Det är då man växer som person och i sin yrkesroll.

Men när man är klar kommer belöningen direkt. Resultatet blir ett leende, precis som hos studenterna på lastbilsflaken. Och ett leende som sitter i även dagen efter student-festen, kanske man kan tillägga.

Må så gott, och le med studenterna

Martha

P.S. Vill du ha en tandblekning inför studenten eller inför din barns student så finns det fortfarande tider kvar att boka. Kontakta mig! D.S.