Ta med ditt leende när du söker jobb

leende
leendeDen här veckan tänkte jag blogga lite om att söka jobb och gå på arbetsintervju. Det verkar som om ekonomin i Sverige börjar ta fart och den nya regeringen skall ju satsa hårt på jobben har de sagt.

För de flesta innebär jobbsökning att skicka runt CV:s och kanske gå på arbetsintervjuer. Där finns ett utrymme att påverka; att göra ett gott första intryck. När du går på arbetsintervju skall du alltid komma i tid givetvis, snyggt och prydligt klädd i kläder som passar och sitter bra. Klä dig som du skulle på ett fint ställe efter intervjun!

Bilder är viktiga

I jobbsökning av idag ingår ett gott personligt bildmaterial, med porträtt i CV eller följebrev. Men det kanske inte räcker. Rekryterarna kanske researchar om dig på nätet om dig och hittar gräsliga bilder från förr. Sätt in fina bilder på dig själv. Här är lite tips på bra första-intrycket bilder.

Varma, jordnära, avspända, moderna bilder

Om du satsar på helfigur-foto: klä dig i varma, jordnära färger, snarare än vita. Välj en neutral bakgrund om du vill vara på den säkra sidan. Ta det lugnt med make-up. Om du satsar på ett enkelt porträttfoto, så håll det ganska enkelt. Många vill skoja till det och göra ett porträtt med en kreativ twist för att skilja ut sig i mängden. Var försiktig med sådant. Se främst till att du får en bild som känns avspänd, rolig och modern.

Tipsen från tandläkare

Nu undrar ni kanske varför jag en – tandläkare bloggar så intensivt om bilder och kläder på arbetsintervjun. Tipsen kommer för övrigt från AACD, den amerikanska organisationen för kosmetiska tandläkare. De har en ny undersökning ute som heter Making GREAT First Impressions in a Digital Age. Jo, det är för att det jag beskrev ovan är mest för förbereda för det allra viktigaste du kan ta med dig på en jobbintervju: ditt leende.

Undersökningen Making GREAT Impression presenterar flera intressanta fakta om leenden och första intryck:
• Personer som inte ler uppfattas ofta som ovänliga och svåra att nå
• Personer som ler, och som har “gnistan” i ögat, uppfattas som entusiastiska
• Ett äkta leende, där även ögonen ler, ger det mest positiva intrycket
• Det som starkast noteras vid första intrycket är kroppshållning, kroppsvikt och leende
• Tre av fyra vuxna känner att ett icke-tilltalande leende kan försvåra en persons karriärsframgång
• Nästan hälften av alla vuxna – 48 procent – anser att ett leende ger det starkaste intrycket hos en person vid första mötet, jämfört med vad som sägs (25 procent) och kläderna (9 procent).
• Personer med misskötta tänder, med uppenbara tandskador, uppfattas som mindre tilltalande och mindre självsäkra än personer med perfekta tänder.

Jag säger inte att du får ett jobb bara för att fixar till tänderna. Men mycket tyder på att leenden är en av de starkaste faktorerna för ge ett bestående intryck, särskilt om du vill jobba inom servicenäringen. Själva leendet måste komma inifrån för att uppfattas som positivt. Men vi tandläkare ser ofta hur självförtroende och självkänsla lyfter när man förbättrar sitt leende. Därför blir leendet vägen mot en bättre självkänsla. Leendet får du stå för själv. Vi tandläkare förbättrar det du visar upp.

Tandläkare Martha Wedenmark vid dörren till tandläkarmottagning

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

P.S. Slutligen tycks det aldrig vara fel med vita fina tänder när man är ute i dejtingsvängen. Men det är en annan historia. Läs själv om det i AACD’s First Impressions-rapport. D.S.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar