Tandblekning hos tandläkaren – Det är det som är vitt sen’

Det är januari igen – årets tuffaste månad för privatekonomin om man får tro tidningarna. Det är också den delen av där året då saker reas ut till bråkdelar av priset som gällde före jul. Det är inte utan att man känner sig lite lurad ibland.

Just därför är det på sin plats att varna för olika slags billiga, preparat och metoder för tandblekning. Vi tandläkare får många kunder så här års som vill ha en stark start på det nya året, med ett nytt leende som lyser igenom det dystra vintermörkret. ( Jag vet inte hur ni har det, men här i Göteborg regnar det värre än i Bergen) Det är inte konstigt att man känner för att fräscha upp tänderna med en tandblekning. Inget fel i det, men se bara upp så att inte billigt blir dyrt.

Billiga Gör-Det-Själv Preparat för vitare tänder dyker ständigt upp. Blekningspastor, tuggummin, munsköljning, gel och tandkräm. Jag säger inte att de måste vara dåliga. Men de har en sak gemensant: Inga tillåtna preparat på marknaden kan mäta sig med de preparat vi tandläkare använder när vi bleker tänder på våra patienter.

Då och då dyker det upp olika lampor – ibland i form av ficklampor eller tandborstar – för hemmabruk som skall bestråla tänderna med ljus och göra dem vitare. Det verkar som rena trolleriet; man ”solariesolar” tänderna istället för att gå med skena i munnen. Vad som händer är att tänderna torkas ut temporärt vilket framkallar en svagt ljusare ton. I många fall är effekten borta efter några dagar.

Också finns det naturmetoder. De gamla romarna hade sin egen metod, nämligen åsneurin. På många håll på jorden använder man örter eller blommor som gnids på tänderna. Här i Sverige brukar man höra om ”hemmablekningar” med jordgubbar, selleri, äpplen, salt, skurmedel som Vim, bakpulver, äpplen och morötter som smetas på de stackars tänderna. Billigt förvisso, men både riskabelt och ofta tyvärr ineffektivt. Dessa metoder kommer inte åt det inre av tanden där mörka pigment finns inlagrade. De kan istället slipa sönder tandemaljens yta och framkalla gula fläckar.

De starkaste och mest varaktiga blekningsmedlen har en peroxidhalt som gör att de bara finns hos tandläkare. Själv använder jag Opalescence blekningsprodukter. De bleker tänder på ett säkert och effektivt sätt, samtidigt som de förebygger karies och förbättrar tandemaljen.

Kort sagt: när du bleker hos tandläkare, får du en bättre och säkrare blekning. Du få mer för pengarna. Och det är det som är vitt sen’.

Tandläkare Martha Wedenmark vid dörren till tandläkarmottagning

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare