Tandimplantat för att ersätta en saknad tand

Wedenmark-implantat
leendeTandimplantat är en fantastisk lösning. Men tyvärr är det en lösning som dras med fördomar. Implantat är – tror många – en tidskrävande, komplicerad behandling för ”hopplösa fall” av tandlösa käkar som dessutom är väldigt dyr.

Ersätta en enskild tand

Så stämmer dessa fördomar? Nej inte riktigt! Det finns många fördelar med tandimplantat. En särskilt bra tillämpning är att ersätta en enskild tand. Att förlora en tand kan gå snabbt. Det kan hända oss alla, t.ex i vid en olycka av något slag. Det finns andra dramatiska skador på tänder, såsom tvärfrakturer. Då bryts den synliga delen av tanden av, medan rötterna sitter kvar i käken.

Implantat fästs direkt i käken

Innan implantaten kom, brukade tandläkarna skapa en bro över tandluckan. Då fästs en ny tandprotes i de två intilliggande tänderna. Om patienten bestämmer sig för en bro, måste man borra i de två näraliggande tänderna. Broar fungerar utmärkt. Men som de flesta inser sitter ett implantat – som borras in i käken likt balkar i en husgrund – desto mer stabilt. Tänk dig själv i fall ett radhus rasar. Vad skulle är mest stabilt? Att bygga upp ett nytt hus från grunden med pålar i marken, eller att bygga ett hus genom att bygga ut det från de två grannhusen. Ett enskilt implantat – ett singelimplantat som det kallas – gör inte särskilt ont att fästa fast. Det gör definitivt inte mer ont än att applicera en bro.

Snabbare än man kan tro

Att sätta in ett singelimplantat är heller inte tidskrävande. I många fall går proceduren på en trekvart: Vi tar bort den gamla tanden, applicerar implantatskruvarna där där tandens rötter tidigare fanns och fäster fast en tillfällig tand. Efter 8 – 10 veckor återkommer patienten och får den permanenta specialgjorda tanden. Så om det är tidskrävande beror lite på hur man ser på saken. Ersättningsprotesen fungerar lika väl som en ”riktig” tand tills att implantaten läker in i käkbenet. Så jag tycker nog att man säga att luckan lagas på en förmiddag. Det är inte alla som känner till.

Olika situationer

Och kostnaden? Ja, som vanligt när det gäller tandvård är det svårt att ge exakt svar eftersom varje behandling är unik. Ett singelimplantat kostar något mer än en en bro med krona. Men kanske inte så mycket som man kanske kan tro. När implantaten kom, var det vanlig att fullständigt tandlösa personer fick nya tänder med hjälp av implantat. Som ni kan gissa blev detta en väldigt dyr och omfattande behandling. Det förekom också att implantaten inte ville fästa därför att benet i gommen var allt för skört. Det tenderar att bli så om man är väldigt gammal eller om tänderna varit förlorade under en lång tid. För patienter som har en mer normal tandstatus är situationen helt annorlunda. När du bestämmer dig för implantat, behöver vi inte göra åverkan på granntänder som eventuellt är felfria eller försedda med fina felfria kronor.

Positivt överraskade patienter

”Jag visste inte att det gick så fort”, är en vanlig reaktion. ”Jag känner mig yngre” är en annan. Ja, få saker ger sådan stark psykologisk känsla av förfall och åldersslitage som att tappa en tand. När en tand saknas kan käkbenet krympa ihop. Då ser ditt ansikte ser äldre ut än det egentligen är.

Singelimplantat – inte smärtsamt, inte tidskrävande och inte enbart för fullständigt tandlösa munnar.

Tandläkare Martha Wedenmark vid dörren till tandläkarmottagning

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

P.S. Du är väl med i  Göteborgs mest leende Facebook-grupp, nämligen Tandläkare Wedenmark. Gilla oss och få nyheter och specialerbjudanden om fina, vita tänder och annat trevligt. D.S.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar