– Jag är väldigt nöjd med resultatet, säger Martha Wedenmarks patient Mimmi Montgomery, 25, minuterna efter en behandling.

Mimmi har flygit och flängt en del de senaste åren, med arbete i tre länder och på två kontinenter. Att tandreglera när man är 25 år tar emot. Konventionell tandställning kan kännas krånglig och det kan ta lång tid innan man upplever resultat. Hos Martha Wedenmark fick Mimmi en snabbare väg till raka och vackra tänder. Behandlingen krävde täta besök, men detta var tydligen inga problem för varken Mimmi eller Martha.

HUR VAR DET ATT ANLITA MARTHA WEDENMARK?

– Martha bryr sig väldigt mycket om sina patienter. Redan från första början fick jag ett vänligt och gott bemötande av de som jobbar hos henne. De har lyssnat väldigt bra på mina önskemål och jag har varit väldigt bekväm med att ta upp saker som jag vill ha.
– Det som jag verkligen är nöjd med är att hon ställde upp och utförde behandlingen på en lördag när hennes mottagning egentligen inte hade öppet. Jag bor utomlands och kunde bara genomföra behandlingen på helger. Den flexibiliteten är helt fantastisk.

TYCKER DU ATT DET ÄR OBEHAGLIGT ATT GÅ TILL TANDLÄKAREN?

– Jag är inte rädd för tandläkare. Men jag har inte tyckt om att gå i den vanliga tandvården. Jag tycker att bemötandet ibland har varit lite dåligt. Ibland lyssnar de, ibland lyssnar de inte alls. Hos Martha är det nästan som att bli ompysslad. En mycket trevligare upplevelse.

VAD SÖKTE DU FÖR?

– Tänderna i underkäken var väldigt sneda tidigare. I överkäken stod en av mina framtänder ut lite grand. Det syntes tydligast på bild, särskilt i vissa ljus och vinklar. Idag, efter behandlingen ser det inte alls ut så och jag är riktigt nöjd med mitt leende.

VILKEN BEHANDLING FICK DU?

– Jag fick först en Inman Aligner, sedan bytte vi till Clear Aligner. I morgon skall jag få en tråd som håller underkäken på plats, och en ny skena att ha på natten.
– Att reglera tänder tar tid. Alla vet inte om att det finns en snabbare behandling. När man är 25 år gammal som jag, kanske man inte är så jättepeppad inför att ha tandställning. Den syns väldigt väl, den skall sitta på hela tiden och den kanske måste sitta inne i två år. För mig känns det otroligt att ha fått detta gjort på bara några månader. Juni, juli, augusti, september – klart!.

SÖKTE DU AV PRIVATA ELLER YRKESMÄSSIGA SKÄL?

– Både och. Jag har jobbat på TV i USA under 2014-2015 och på sikt kan jag tänka mig ett yrke framför kameran. Då är det aldrig en nackdel med raka tänder. Men framför allt är det en självförtroende-grej att kunna le stort och känna sig helt bekväm med det.

TANDLÄKARE MARTHA WEDENMARK KOMMENTAR

Mimmi hade trångställning i underkäkesfronten samt en tand i överkäken som hängde ned. Det stod snart klart att tandreglering behövdes. Först fick vi räta ut tänderna och därefter ”trycka upp” en tand. Nu hamnade alla tänder på samma nivå. Vi använde en tandställning av märket Inman Aligner i över- och underkäke i ungefär tio veckor. Efter det använde vi Clear Aligner, som är en annan typ av tandställning. Clear Aligner byts ut efter hand och ersätts med nya. Vi använde tre stycken i överkäken och tre i underkäken. Inman Aligner gör stora förflyttningar på kort tid. Clear Aligner kan rotera och finjustera tänderna.

Det svåra med ortodonti är retentionen – att behålla tanden i den nya positionen. Tanden vill återta sin ursprungsposition. Då fäster man ett litet band som fixeras med composite. Bandet löper från hörntand till hörntand. I överkäken kommer Mimmi nattetid att ha en genomskinlig skena som är hårdare än tandställningarna som reglerat hennes tänder. Den tandställningen använder hon livet ut. Om ett år eller så behöver hon inte ha skenan varje natt, utan kanske varannan eller var tredje. Inman Aligner flyttar endast de främre tänderna, de tänder vi använder när vi ler. Det är därför Mimmi kunde få rakare tänder så pass snabbt som över sommaren. Många Inman Aligner-patienter undrar när de börjar om de kan prata ordentligt med tandställningen inne. Det kan kännas jobbigt i början, men man vänjer sig. Det enda man inte får göra är att småäta titt som tätt.