Vilka är fördelarna med kosmetisk tandvård?

Att kunna le förbättrar ditt självförtroende. Att kunna le har förmodligen har en positiv inverkan både socialt och yrkesmässigt. Nya tekniker och material finns tillgängliga för de bakre tänderna såväl som de som syns när du ler. All tandvård är kosmetisk tandvård.

Jag gillar inte mina tänder, jag gillar inte mitt leende. Vad kan jag göra?”

Det finns en mängd olika alternativ för att förbättra tändernas funktioner och ditt leende. Börja med att kolla runt lite här på webbsidan. Här finns de flesta behandlingar som jag utför beskrivna. Du kan också läsa sidan Allt om Dina Tänder för att se hur andra patienter med liknande problem som du fick hjälp.

Vad kostar det med estetisk tandvård?

Kostnaden varierar beroende på tid, rutiner och material. Att förbättra ett leende kräver ofta flera behandlingsalternativ såsom blekning, tandreglering eller behandling med komposit på en eller flera tänder. Ett bra sätt att börja är se på sidan för priser. Kontakta mig sedan och samråd för att avgöra.

Om man börjar med Invisalign, måste ha Invisalign under resten av livet?”

Det beror på. Om du vill vara säker på att behålla resultatet, bör du fortsätta Invisalign-behandlingen även efter resultatet är uppnått. Tänderna kan nämligen börja röra på sig igen. Se det som en försäkring. Ha på tandregleringsskenan dagtid tre – sex månader efter att resultatet är uppnått. I Sverige brukar vi försäkra oss om att resultatet varar genom att fixera tänderna med en tråd som limmas fast på baksidan av tänderna. Man kan också bära en s.k. Essix-skena efter ett visst schema. Läs mer om mina patienter Signe och Mimmi som genomgick den här behandlingen.

Kan jag få tandställning bara på överbettet?

Detta är oftast möjligt, men vi tandläkare rekommenderar det inte. Läs mer

”Kan ha tandställning eller tandregleringsskena när jag har tänder som är implantat eller som man gjort omfattande rotfyllning på?

– Ja, det kan du med största säkerhet. Att du har implantat borde inte komplicera processen, inte heller en omfattande rotfyllning. Läs mer

Kan man äta eller dricka när en genomskinlig tandregleringsskena sitter inne?

Helst inte. Om du bara dricker vatten spelar det ingen roll om skenan sitter inne. Annars tar man av dem när man äter. Läs Mer

När har man tandregleringsskena och när måste man ha tandställning?

Det är omöjligt att säga utan att undersöka patienten. Man kan säga att ju större förändring som krävs, ju mer troligt är det att du behöver en vanlig tandställning med ståltråd. Läs mer.

Ingår estetisk och kosmetisk tandvård i tandvårdsstödet?

Nej, rent estetiska och kosmetiska behandlingar ingår normalt inte i tandvårdsstödet. I vissa fall kan man få bidrag för att utföra ortodontiska som även har en klar estetisk effekt. Myndigheterna har sin syn på saken. Många av oss tandläkare anser att alla tandvård är estetisk tandvård.

Varför skall jag gå till en SACD-ansluten tandläkare?

SACD-tandläkare har ofta ett särskilt intresse för ny teknik och nya metoder, för att hjälpa patienten till bättre resultat. SACD erbjuder ett brett utbud av utbildningar och kunskapsutbyte för att hjälpa medlemstandläkare att uppnå bästa möjliga kliniska färdigheter för att främja utmärkt vård för sina patienter. När man är med i SACD, krävs det aktivt deltagande i kurser. Läs mer.

Hur många besök krävs för att laga mina tänder och förbättra mitt leende?

Detta varierar för varje individ, beroende på behovet. Numer finns möjligheten att få temporära tänder om du utför omfattande arbeten som drar ut på tiden. Ibland kan din munhälsa och ditt utseende förändras dramatiskt på bara ett par besök. Som tandläkare arbetar jag för att din behandling blir så bekväm som möjligt. Kanske fungerar det bättre med ett något längre besök i stället för täta resor till mottagningen. Vi formulerar mål tillsammans så att den bästa planen kan utvecklas för din individuella situation.

Hur kommer mitt nya leende att se ut och hur länge varar det?

Vi tandläkare inom SACD, låter alltid patienten få se prov på det kommande resultatet i förväg. Ibland tar vi fram bilder, ibland 3D-modeller i provmaterial som placeras direkt på tänderna och hjälper dig att visualisera ändringen. Med god egenvård av tänderna och regelbundna besök hos tandläkaren, varar moderna material i många år, ofta i årtionden. Liksom med de flesta saker, krävs ett underhåll för att förlänga livslängden på dina kosmetiska tandvårdrestaureringar.

Vad kostar en konsultation för att se om jag behöver räls eller Invisalign-behandling?

Det kostar i dagläget 600kr (augusti 2016) Då tillkommer kostnad för röntgen. Om vi startar behandling: eventuellt kostnad för pulverpolering

Hur lång tid tar det från en konsultation om tandreglering till att man får tandställningarna?

En till två månader. Det beror på om du är frisk i tandkött och tandben. Om du inte är det, så behöver alla dessa sjukdomar, såsom karies, tandlossning och tandköttsinflammation läka ut.

Behöver man komma in på återbesök eller får man en serie tandställningar som man klarar sig hela perioden ut på?

Det beror på om du sköter antalet timmar eller inte. Om alla förflyttningar går som planerat är det kontroll varannan eller varje vecka under sex veckor. Det är en form av garanti på att jag ser dig på kontrol, så att inga oförutsedda skador uppkommer och att alla tänder flyttar sig som de bör

Kan jag genom att skicka bilder få en uppskattning på kostnaden?

Nej, det går inte. En tandläkare måste undersöka sin patient. Personliga möten är viktigare och mer värdefulla ur diagnostisk synpunkt. De ger en bild av patienten och vederbörandes skelett, muskulatur etc

Vad är det som avgör om man får högkostnadsskydd och hur vanligt är det att patienter får det?

Det är komplicerat att svara på. Se Försäkringskassans hemsida.

Vad kostar en behandling med Inman Aligner?

18 000 -20 000 kr per käke. Ibland rabatt vid båda käkar. Se sidan för priser.

Jag har länge funderat på att göra skalfasader på mina tänder. Vad kostar det per tand?

Det kostar 7000-9000 kr per tand. Du måste betala hela beloppet utan ersättning av Försäkringskassan, eftersom skalfasader räknas som estetisk behandling och är momsbelagd.