Tandreglering är smidigare än spårarbete

Vasaplatsen i Göteborg
leendeSom vanligt i Göteborg så här års underhåller de spårvägsspåren. I våras grävde de upp runt Centralstation, just nu är det Vasaplatsens tur. Om ni inte visste det, så stängs hela gatan av när man gräver upp spår. Bilar och bussar får vackert ta en annan väg.

Vasaplatsen är just nu ett milt kaos av pendlande göteborgare som letar efter ersättningsbussar tillsammans med förvirrade turister. Snart blir det värre när några tusen ungdomar kommer till stan för att delta i Gothia Cup och Partille Cup. Sommartider är renoveringstider, i alla fall för oss som arbetar med gator och vägar, förklarade Göteborgs tidigare trafikdirektör Jonas Johansson för några år sedan:

”Jag får ibland frågan om vi måste hålla på att gräva varje år. Mitt svar blir alltid att det skulle bli etter värre om vi slutade gräva. Gatunätet är en av stadens största investeringar och det måste hållas efter”.

Tandreglering liknar spårarbete

Tandreglering har vissa likheter med spårarbeten, men också olikheter. Precis som gatunätet är tänderna en av kroppens ”största investeringar” som måste hållas efter. I likhet med spårvagnsspår måste tänderna ligga rakt och på plats, annars tar spåren och tänderna skada. De flesta kan förstå att spårvagnsspår måste vara raka, ty annars spårar spårvagnen ur. Men när det gäller tandreglering, anser många att det är koketterier med rakt ställda tänder. Det är kort sagt, en slags lyx som man inte behöver unna sig. Men det är fel. Precis som med spårvagnsspår bli det ”etter värre” om man inte korrigerar i tid. Tanden som trängs undan utsätts för större slitage och får förmodligen fler hål. Dessutom rubbas tändernas rörelsemönster. Man får en störd bettfunktion, vilket kan ge upphov till smärta i tuggmuskler, käkled och ansikte. Till och med huvudvärk kan härledas till dåligt ställda tänder.

Inte längre järnvägsräls

Förr i tiden såg tandregleringsutrustning ut som järnvägsräls. Dagens moderna tandregleringsteknik – såsom Inman Aligner – är näst intill osynlig. Och till skillnad från spårarbeten behöver man inte ställa om sina tänder varje sommar och man behöver inte ”stänga av hela gatan” när man gör det. En tandreglering med Inman Aligner stör inte dina dagliga rutiner och det räcker ofta med att göra det en gång. Se bara på skilnaden före och efter:

foere-500 efter-500

Okej, flickan på bilden har faktiskt fått lite andra kosmetiska ingrepp också. Men regleringen med Inman Aligner är det som avgör. Så du kan räkna mer fler somrar, fler spårarbeten men kanske inte fler felställda tänder.

Tandläkare Martha Wedenmark vid dörren till tandläkarmottagning

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar