Tandreglering – en optimistisk behandling

optmistisk-tandreglering

Även en mindre tandreglering är värd att göras.

leendeLäste en intressant sak av den amerikanska psykiatern Dr Martin Seligman. Han har forskat kring optimism och pessimism. Optimister och pessimister visar sina typiska sidor när problem uppstår. Alla får ju problem. Att inte tro att det finns några problem eller att inte låtsas om problem, är varken pessimistiskt eller optimistisk – det är idioti.  

En viktig skillnad mellan pessimister och optimister är att en optimist tror att problemen är övergående. Pessimisten, tror tvärtom att problem alltid kommer för att stanna. Nästa viktiga skillnad: En optimist tror att ett problem möjligen påverkar en del av den totala livssituationen. Pessimisten, å sin sida, är sämre på att avgränsa problemet. Det påverkar ALLT till det negativa. Slutligen tror en optimist att problem är något som råkar drabbar oss, det är inget att ta personligt, det tillhör livet. Pessimisten tar problem personligt. Pessimister skäms för problemet eller tror att det är ödet att lida av problem.

En optimistisk behandling

Jag tror de flesta känner igen detta. Vi tandläkare ser det hos våra patienter. Många har ett relativt litet problem: att tänderna ser fula ut. Ändå påverkar det hela livskvaliteten. Vissa patienter vill inte skratta med öppen mun eller vara med på bild. En del vill inte ens träffa människor. När vi går in och åtgärdar problemen, ändras allt. De slappnar av och blir gladare. En del blir nästan irriterade för att de inte gjorde det tidigare. Jag säger inte att man automatiskt blir gladare och mer optimistisk av att åtgärda tänderna. Men det är absolut en optimistisk åtgärd i rätt riktning. Det kräver att man tror att problem är övergående och begränsade, inte sant?

Nya osynliga tandställningar

Men jag kom egentligen att tänka på en annan sak. Och det är tandreglering. Många känner till tandreglering med våra nya osynliga tandställningar som Invisalign och Inman Aligner. De är inte bara smidigare att bära än de äldre tandställningarna med ståltråd. De är också bättre, eftersom en modern tandställning kan reglera de dåligt ställda tänderna och utelämna de tänder som redan står bra. En äldre tandställning reglerar alla tänder.

Det optimistiska sättet att tandreglera

Därför kan man kanske säga att tandreglering är en optimistisk behandling.  Man behöver alltså inte ha massor av felställda tänder för att tandreglera. Det räcker faktiskt att en eller två tänder står fel. Se bara på min patient Mimmis tänder som pryder denna sida. Det är det optimistiska sättet att tandreglera: Tänder och utseende är inte förstört bara för att två – tre tänder står fel. Och utseendet är inte “förstört” för gott, snarare i såfall för att litet tag. Inget att ta personligt – det är bara att skaffa sig en tandställning!  Så tycker i alla fall jag. Vad tycker ni? Hör av er – optimister som pessimister – om ni är intresserade av tandreglering eller annan tandvård !

martha-portrait-2

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar