leende

Årets kursvecka hos AACD har just avslutats. AACD står för American Academy of Cosmetic Dentistry. Det är ett riktigt tivoli för kosmetisk tandvård. Hundratals tandläkare kommer från hela världen för att lyssna på de bästa. Tyvärr kunde inte jag fara i år, men jag har varit där flera gånger tidigare.

Tandläkarna som håller föredrag är lite som kändisar för oss ”vanliga” tandläkare. Där kan man exempelvis få se Bill Dorfman, som ”slog igenom” i det omtalade TV-programmet Extreme Makeover. Dorfman har fortsatt som TV-tandläkare hos bland annat Oprah Winfrey. Bland hans patienter återfinns Eva Longoria, Antony Hopkins, Mark Wahlberg, Usher och Fergie. Kliniken ligger i Beverly Hills, LA.

Miss Universum tandläkaren

En annan känd AACD-föreläsare är Wynn Okuda, som har stylat Miss World-tävlande. En av hans meriter är ett nytt leende åt Miss Universum 1997 Brook Lee. Wynn är officiell kosmetisk tandläkare åt Miss Hawaii USA and Miss Hawaii Teen USA. De flesta känner inte till att kosmetiska, tillfälliga tänder ingår i stylingen inför en TV-sänd skönhetstävling. Det är samma typ av temporära tänder som vanliga patienter får när man sätter in implantat. Då får patienten tillfälliga tänder medan implantatskruven läks in. Men man kan också använda dem för att göra leendet finare på Miss-modeller.

Country & Western-tandläkaren

Sedan har vi Dennis Wells. Han håller till i Nashville och har arbetat för flera country & western artister, inklusive Dolly Parton. Det krävs ett verkligt vackert leende för att ta blicken från andra delar av Dolly Parton. Nej, skämt åsido. Dennis Wells specialitet är Prepless Veneers – skalfasader som inte kräver borrning. Skalfasader av porslin är mer hållbara än composite. Många anser också att skalfasader är vackrare. Problemet är att de ofta måste borras fast i tanden. Wells vet hur de monteras utan att borra.

3D-tandläkaren

I år hörde jag om en ny tandläkare från Spanien som föreläste om ljusets reflektion i tandstrukturer. Han föreläste i 3D! För att ge rätt 3D-effekt fick publiken ta på sig 3D-glasögon – precis som när man går på bio. De här tandläkarna är de främsta i världen. Ofta har de kunder som är mycket privilegierade. Man kan fråga sig om sådan här jet-set tandvård är till någon nytta. Men det är också här framstegen görs. Metoderna och kunskapen som AACD-föreläsarna lägger fram, blir allmän tandvård i morgon. Borrfria skalfasder kanske är något som säljs på apoteken i framtiden. Det kan ni tacka Dennis Wells och en rad andra pionjärer för.

Ge tillbaka ett leende

Den bästa delen är Give Back a Smile. Det är AACD-tandläkarnas program för att återställa leenden för offer för våld i nära relationer. Det handlar om kvinnor mestadels, som blivit misshandlade av sina män och fått tänder utslagna. I USA, liksom i Sverige, ersätts sällan kosmetiska dentala ingrepp av försäkringsbolag. Här ställer “kändistandläkarna” upp gratis. 1400 personer har fått hjälp sedan 1999. Det är betydligt fler än kändisar och Miss-ar som behandlats.

Före och efter bild på kvinna som förlorat tand i misshandel

Hennes ex-pojkvän misshandlade och slog ut hennes framtand. En idéell tandläkare från AACD gav henne leendet tillbaka.

Foto: AACD

martha-portrait-2

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare