leende

Beställa hem kläder idag är enkelt! Man bara går in på en hemsida, beställer, får hem dem, provar dem och skickar tillbaka dem om de inte passar. Tidigare fick man gå till affären och prova  kläderna där. Kanske bytte man, om de inte passade. Men det var ändå mer besvär.

Ännu längre tillbaka i tiden, gick man till skräddaren och måttsydde upp kläder. Det var förstås det bästa. Men de kläderna kunde man ju inte byta. Vem skulle kunna ha dem sedan?
När man går till tandläkare idag kan det fungera ungefär på samma sätt. Vi arbetar med något som heter transitional bonding. Låt säga att du som patient har nedslitna framtänder eller har slagit bort en del av en framtand. Tänderna fungerar, men det ser inte trevligt ut.

Många olika behandlingar

Efter att ha konsulterat tandläkaren, förstår du att det finns flera behandlingar att välja mellan. Vissa är mer kostsamma än andra. Och flera tar lång tid att utföra.

  • Ibland måste bettet utvärderas ur bettsynpunkt avseende funktion och fonetik.
  • Ibland ger tandläkaren rådet att avvakta med dyra ersättningar, därför att det är för omfattande att göra allt på en gång.
  • Ibland måste behandlingar göras i steg så att käklederna kan läka.
  • Och ibland – när det gäller unga patienter – vill man vänta, i fall behandlingen kräver att man tar bort tandsubstans.

Men du vill ändå ha tänderna åtgärdade direkt!

Det är då transitional bondings kan komma till användning. Det är en snabbt utförd estetisk behandling som återställer tandens form, under en kortare tid. Rätt skötta kan de vara i tre år. Färgen inte lika bra som en fullständig kompositbehandling, men ändå bra.

Går att uppgraderas

Det smarta med transitional bondings är att de kan uppgraderas till en perfekt beständig komposit-lagning eller till en porslinsfasad. Det är lite som att gå till skräddaren och sy upp skräddarsydda kläder, som man provar ett tag innan man bestämmer sig!

Intressant video om transitional bonding

martha-portrait-2

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare