leende

Jag får många frågor om ”veneers”. Det skrivs mycket om ”veneers” ute på nätet. Googlar man på ”veneers” och ”celebrities” får man upp långa, långa listor: Jordyn Woods, Niall Horan, Emma Roberts, Emma Watson, Tom Cruise, George Clooney, Cardi B, Miley Cyrus, Snooki och Hilary Duff.  

I Sverige säger vi skalfasader. Skalfasader är tunna, tandfärgade, porslinsskal som placeras över dina redan existerande tänder. Skalfasader löser flera kosmetiska tandproblem. De är lätta att sköta och varar väldigt länge med rätt vård. Skalfasader förbättrar utseendet på ditt leende och i slutändan ditt självförtroende.

Kändisar behöver skalfasader för att se bra ut på bild. Även om du inte är lika känd som Tom Cruise – ännu, kan du behandla dig med skalfasader av andra skäl. Här är några:

Gula tänder

Tänder kan lätt färgas gula, från exempelvis kaffe, cigaretter eller vissa livsmedel. Tandblekningar tar bort missfärgningen. Men den kommer tillbaka, om du fortsätter med missfärgande livsmedel och tobak. Skalfasader är fläckbeständiga. Efter tio år är dina skalfasader lika vita som när du lämnade tandläkarmottagningen.

Sneda tänder med stora mellanrum

Det går att placera skalfasaderna över tändernas yta på ett sätt som kamouflerar de snett stående tänder. De används även för att sluta luckor mellan tänderna.

Skadad emalj

Tandemalj är det hårda, yttre lagret på din tand. När din tandemalj har skadats är den borta för gott. Skadad eller förlorad emalj gör dina tänder sårbara för tandröta. Det kan dessutom se lite fult ut. Skalfasader kan användas för att skydda dina tänder mot ytterligare emaljskador.

För- och nackdelar med skalfasader

Det finns mycket att tänka på före du bestämmer dig om skalfasader. Hos oss måste du ta en konsultation och en behandling innan vi kan börja. Fördelarna med skalfasader är att de ger en permanent, attraktiv, kosmetisk lösning. De fungerar också som naturliga tänder och påverkar inte matvanor. De skyddar tänder som är känsliga för skador. Behandlingen är något dyrare än andra kosmetiska behandlingar, såsom blekning. Små mängder emalj avlägsnas under behandlingen. Därför anses skalfasader som en permanent behandling som inte kan återställas. Man behöver inte ha skalfasader på alla tänder eller ens på alla framtänder. Det finns skalfasader som täcker hela tanden, och det finns skalfasader som bara täcker en del av tanden. Om du vill ha exakt samma leende som en viss känd person, så är chansen stor att det inte går. Dina tänder har sin egen personlighet, och behandlingen måste utgå från dina tänder.

martha-portrait-2

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

P.S Läs gärna mer om skalfasader och kändisar.

10 Celebrity Tooth Transformations That Will Make You Smile

IMPORTANT! 23 Things You Need to Know Before Getting Veneers (Cosmopolitan)