Funktionen ger estetiken!

Estetiken inom tandvården

Diastema – mellanrum mellan framtänderna, som dessutom blivit lite ojämna. Detta är en vanlig situation för porslinsfasader.

leendeEstetiken är alltid viktig! Det finns funktion som inte är estetisk och det finns estetik som inte har något med funktion att göra. Men så finns det tandvård där funktion och estetik samspelar perfekt. Det som är bäst för tänderna ger samtidigt det vackraste leendet. Så fungerar den estetiska tandvården när den är som bäst.

Jag åker till Malmö över helgen på en kurs med SACD – Swedish Academy of Cosmetic Dentistry som handlar om tändernas funktion och estetik. Exakt vad den handlar vet man aldrig, men jag vet att det blir intressant. Det är det alltid. Dessa två faktorer:  funktion och estetik är mycket viktiga för oss tandläkare. Särskilt för oss som kallar oss själva för estetiskt inriktade tandläkare. Det finns vissa behandlingar där funktion och estetik samspelar perfekt.

Ungefär så här är det, enligt min mening:

När du är ung är dina tänder som bäst. Emaljen är stark och täcker hela tandytan. Tänderna är vita och fina.  Men tandemalj är inte oförstörbar. Socker och dåliga tandvanor leder till att karies får fäste. Först skadas emaljen, vilket inte gör så ont. Sedan skadas det inre av tanden, vilket kan göra ganska ont. Det är då man får gammal hederlig tandvärk. Emaljen slits även av oförsiktigt tuggande. När emaljens skydd är borta, slits tänderna ned snabbare. Tänderna blir mindre, snedare och tappar formen, som de svängda framtänderna i bilden ovan. Så småningom blir tänderna sämre på att tugga. Utan sin emalj blir tänderna så småningom sämre på att göra det som de är till för: att tugga maten.

Porslinsfasader blir ett nytt ytskikt

Estetiken inom tandvården

Porslinsfasader

Vi tandläkare kan stärka eller ersätta emaljen på flera olika sätt. Ett mycket populärt sätt är att lägga på tunna skivor av porslin på tänderna. Porslinsfasader, som det heter på framsidan och porslinskronor om de ligger på tuggytan. Porslin harmoniserar bra med tänderna och blir ett nytt ytskikt på tanden. Utseendet och känslan för patienten är som för naturliga tänder. Porslinsfasader förbättrar storlek, form och färg. De stänger mellanrum, lagar flisor och reparerar utsliten emalj. En behandling går relativt snabbt att göra. När du promenerar ut från mottagningen får du inte äta på några timmar, men sedan bär du dem som vanliga tänder i upp till 25 år.

Estetiken inom  tandvård och plastikkirurgi

Estetisk tandvård jämförs ibland plastikkirurgi. Men vissa plastikoperationer – som att göra näsan rakare – har ingen funktionell aspekt. När det gäller tänder som får konstgjord emalj, får de tillbaka en del av sin ursprungliga effektivitet. Tänder med ursprungsdesign passar bättre in i samspelet mellan munmuskler, tänder och käke. Och mina damer och herrar: sådana tänder ser även bättre ut! Friska tänder ÄR bättre och SER bättre ut. Det är därför vi säger att funktionen ger estetiken.

Om du har frågor kring detta är du välkommen att höra av dig. Kontakta oss!

martha-portrait-2

Må Gott!

Martha Wedenmark, tandläkare

P.S. Jag letar efter patienter till ett utbildningsprojekt. Om du funderar på implantat eller behandling med skalfasader, hör av dig till mig. Jag kan erbjuda ett förmånligt pris! Du finner alltid erbjudanden och god information på Tandläkare Wedenmarks Facebook-grupp! D.S.

Foto porslinsfasader: Clausgast. Licens GFDL eller CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar